Održana komemoracija povodom smrti Dragoljuba Bakića

Vesti 27. feb 202317:53 3 komentara
dragoljub bakić dragoslav guta grubački
Dragoslav Guta Grubački

Poslanik Moramo Đorđe Miketić izjavio je na komemorativnom skupu povodom smrti arhitekte Dragoljuba Bakića da je on bio čovek koji nije kalkulisao, koji je trpeo nepravdu i nosio teret s dečjim osmehom, te da je voleo život, a ne lovorike.

„Kao što postoji kompletno arhitektonsko delo koje istrajava kroz vreme, tako postoji i život i takav živit je vodio Bakić“, rekao je Miketić na komemoraciji u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu.

Predstavnica Evropa Nostra Ljiljana Subotić rekla je da je Bakić projektovao celine za humani boravak sa baštama i zlenilom.

Kako je rekla, on je bio svugde u svakom važnom trenutku i branio je važne stvari i da je njegov odlazak nenadoknadiv, jer je bio svetionik u mračnim vremenima.

Povezane vesti

„Bio si divan otac, obozavani deka, postovani i drag prijatelj“, rekla je Subotić i obećala mu da će ići njegovim putem.

Karikaturista Dušan Petričić rekao je da Bakića nije upoznao dok je kao arhutekta ostavljao neizbrisiv trag i dok su mu „brkovi bili crni“, već „kada su ti brkovi uveliko postali metafora i simbol“.

On je ukazao na Bakićev prepoznazljiv stil sa leptir mašnom, tregerima i bejzbol kapom.

„Bio je gospodin. Ličio je na Beograd, kakav, mi koji hoćemo, pamtimo“, rekao je Petričić.

Kako je rekao, da je u svim profesijama bilo ljudi kakav je Bakić s mracnim vremenima bi društvo lakše izašlo na kraj.

Arhitekta Branislav Mitrović rekao je da je Baka kako su ga zvali, bio posebna i slikovita čovecnost, bez koje se ne može ostvariti vrsna arhitektura.

„Mnogi ga pamtite kao aktivistu ili borca za čuvanje grada, ali on je i vrsni arhitekta čike je 55-ogodisnje delovanje ostavilo neizbrisiv trag“, rekao je Mitrović.

On je u ime arhitektonske struke izrazio „veliki naklon neizmernog postovanja neumornom borcu za bolju arhitekturu“ i dodao da je Bakić bio besprekorni primer časnog života.

Poslanik u Skupštini Beograda Dejan Atanacković rekao je da se pita postoji li Beograd za koji se Bakić borio sa ucrtanim putevima budućnosti.

Kako je rekao, Bakić od svog bogatog iskustva nije pravio distancu, već je bio uvek prisutni prijatelj.

„Razobličavao je laž Dragoljub lako kao da skida rukavice“, rekao je Atanacković.

Profesor Čedomir Čupić rekao je da je Bakić živeo za poziv i da je živeo smisao urbanog življenja.

„On je i fizički i mentalno živeo urbanitet, bavio se kultivisanjem prostora i kulturom stanovanja“, rekao je Čupić.

On je dodao da Bakić nije doživljavao čoveka kao samoživo biće, već kao biće koje vodi računa o svim bićima i da se zato bavio i ekologijom.

„Antička prostorna mera i savremene čovečne potrebe. Lepota se oslanjala na moral. Struka je uvek pitala savest za savet“, rekao je Čupić govoreći o tome šta je krasilo Bakića.

Bakićeva kćer Biljana rekla je da su ona i sestra uvek bile ponosne na svoje roditelje i da je Bakić bio fantastičan deda, a da je prema ljudima oko sebe bio velikodušan.

Bakić je na kraju ispraćen uz aplauz okupljenih na komemoraciji u Kolarčevoj zadužbini.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare