Na FPN-u održana međunarodna konferencija o migracijama na Zapadnom Balkanu

Vesti 04. feb 202314:32 0 komentara
FPN, Fakultet političkih nauka
N1

Međunarodna konferencija „Migracije na Zapadnom Balkanu – promišljanje narativa o krizi“, u okviru projekta „Migration, Integration and Governance Research Centre“ (MIGREC), održana je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, od 2. do 3. februara, saopšteno je sa tog fakulteta.

Konferenciju su otvorili dekan FPN – UB, prof. dr Dragan R. Simić i prodekanica za studije prvog stepena visokog obrazovanja i koordinatorka projekta MIGREC, prof. dr Natalija Perišić.

Moderatori, izlagači i učesnici Konferencije bili su vodeći akademici, stručnjaci i istraživači iz oblasti migracija iz svih zemalja regiona Zapadnog Balkana, odnosno iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Kosova*, Severne Makedonije i Hrvatske, kao i iz drugih država, Engleske, Grčke, Poljske, Italije i Turske, dodaje se u saopštenju FPN.

Kako se navodi, oblast migracija u regionu Zapadnog Balkana najčešće se ispituje u kontekstu negativnih demografskih promena, a sam region se uobičajeno usko vidi kao tranzitna zona, region „slanja“ i region koji predstavlja migrante kao bezbednosnu pretnju. Nasuprot ovakvoj dominantnoj perspektivi, konferencija je imala za cilj drugačije sagledavanje migracija u regionu. Učesnici konferencije prezentovali su rezultate svojih naučnih radova i diskutovali o načinu na koji migracioni tokovi, procesi, odnosi i prakse doprinose političkom, ekonomskom i društvenom razvoju unutar regiona. Kroz plenarne sesije, panele i diskusije sa svetski priznatim stručnjacima iz oblasti migracija, učesnici su imali priliku za razmenu znanja i iskustava, umrežavanje i diskusiju o prilikama i izazovima za unapređenje istraživanja, politika i praksi, saopšteno je sa FPN-a.

Konferencija je, kako se dodaje, finalni događaj troipogodišnjeg projekta MIGREC, započetog 1. oktobra 2019. godine, uz finansijsku podršku Evropske unije (EU) unutar šeme Horizont 2020. Cilj Projekta je izgradnja i razvijanje vodećih naučno-istraživačkih kapaciteta u oblasti migracija, kako bi se istraživači bavili izazovima u istraživanjima, politikama i praksi, koji proizlaze iz višestrukih i povezanih promena sa kojima se trenutno suočavaju kako Srbija, tako i EU. Ishodi projekta su osnivanje univerzitetskog istraživačkog centra u oblasti migracija i koncipiranje programa doktorskih studija u oblasti migracione politike na FPN.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!