Rama: Priznanje Kosova uslediće pre ili kasnije

Vesti 27. nov 202216:10 > 20:5347 komentara
Izvor: Soeren Stache / POOL / AFP (arhiva)

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Tirani da su međusobni odnosi Albanaca sa strancima danas bolji nego ikada. On je istakao da veruje da će priznanje Kosova doći pre nego kasnije, i da Kosovo neće čekati onoliko koliko je čekalo od proglašenja nezavisnosti.

Govoreći na zajedničkoj svečanoj sednici skupština Albanije i Kosova, Rama je rekao kako ne veruje da ima mnogo onih koji mogu da kažu da su znali da će na 110. godišnjici nezavisnosti Albanije albanski biti službeni jezik u Severnoj Makedoniji.

Odnose Kosova i Albanije ocenio je kao više nego odlične“, te da, iako „dve države“, one su „ujedinjene jednim srcem“.

„Kao što verujem da će njegovo konačno priznanje doći pre nego kasnije i da Kosovo neće čekati onoliko koliko je čekalo od proglašenja nezavisnosti, već da konačno bude međunarodno priznato i da bude prisutno u svakom slučaju opšte organizacije sveta u kome živimo“, kazao je Rama.

Pročitajte još

„Takođe, ne verujem da je bilo mnogo onih koji su mogli i da naslute da će doći dan kada će Crna Gora imati albanskog premijera. Prava Albanaca su višestruko veća nego ikada“, kazao je Rama.

Ocenio je da su odnosi između Albanije i Kosova danas ne samo odlični, već su i produktivniji nego ikada ranije.

„To pokazuju činjenice koje proizilaze ne samo iz zajedničkih sastanaka dveju vlada, već i iz povećane sposobnosti da se u praksi sprovede obostrano korisna saradnja. Dovoljno je videti podatke trgovačkih berzi ili zajednički bukvar“, kazao je Rama i dodao da su u toku pripreme za početak rada na mnogim zajedničkim projektima.

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je na jačanje saradnje između Albanije i Kosova i pozvao vlade dve zemlje da se ne sastaju samo na praznike, već da češće rade zajedno i prihvataju međusobne kritike.

„Naš prostor, kultura i privreda nisu feudi koji nekome pripadaju, ali svi moramo da stavimo kamen u ovaj dvorac. Moramo češće da budemo zajedno i to ne samo na proslavama. Moramo da delimo ideje jedni sa drugima i da prihvatamo kritike jedni drugih, tako da radimo jedni sa drugima“, rekao je Kurti.

Komentari

Vaš komentar