Održano prvo ročište na suđenju Galensa protiv aktivista koji brane Frušku goru

Vesti 10. feb 202212:24 3 komentara

Pred novosadskim sudom održano je pripremno ročište po tužbi bračnog para Petrić, vlasnika kompanije Galens protiv aktivista iz udruženja Odbranimo šume Fruške Gore, za smetanje državine. Ovo je jedna od pet tužbi koje su pokrenute protiv aktivista koji se godinama bore protiv uzurpacije Nacionalnog parka. U jednoj od njih, bračni par Sanja i Nebojša Petrić, favorizovani novosadski investitori od strane vlasti, traže 200.000 dinara za pretrpljenu duševnu bol, ali i godinu dana zatvora za aktvistkinju Draganu Arsić, objavio je portal Nova.rs.

„Danas je prvo ročište za jednu tužbu od ukupno pet podnetih, od čega su sve kolektivne, a tri protiv mene. U pitanju su „slap“ tužbe, koje imaju za funkciju da zastraše aktiviste koji brane javni interes. Videćemo da li će sudstvo prepoznati taj karakter ovih tužbi, videćemo … „, kaže Dragana Arsić, pojašnjavajući da je današnje ročište zbog smetnje državine praktično tužba jer su aktivisti OŠFG tokom jedne od protestnih šetnji Fruškom gorom prešli preko Petrićevih parcela, prenosi Nova.rs.

Sanja Petrić je, inače, vlasnica više od 200 parcela na Fruškoj gori, dok je njen suprug vlasnik kompanije „Galens“ koja, između ostalog, planira izgradnju i Novog Sada na vodi. Tokom suđenja, zastupnici bračnog para su tvrdili da su aktivisti u više navrata ometali posed Petrića, zahtevajući od suda da pogleda video snimke koje su im dostavili.

Na insistiranje odbrane da kroz posed prolazi nekategorisani javni put, koji je javno dobro, Galensovi advokati su istakli da su u pitanju tri puta, i da imaju dokaze koji mogu naknadno dostaviti i kojima će dokazati da oni nisu javni.

„U pitanju su tri puta i nisu javni, već se nalaze između parcela koje koristi tužilja i služi za opsluživanje njenih parcela“, rekao je zastupnik Sanje Petrić, inače advokat iz advokatske kancelarije Nemanje Aleksić, bliskog SNS . Sledeđe rošiđte, na kojima će iskaz dati i Petrići i tuženi aktivisti zakazano je za 24. maj.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare