„Ofanziva iz nužde“: Da li češći izbori idu u prilog vlasti ili opoziciji?

Vesti 23. sep 202312:01 20 komentara

Profesor Fakulteta političkih nauka Miloš Bešić rekao je da su Srbiji potrebni što "češće" izbori i da oni slabe vladajuću Srpsku naprednu stranku dok izvršni direktor CESID-a Bojan Klačar smatra da je pre potrebna normalizacija političkog života nego česti izbori.

Profesor Fakulteta političkih nauka Miloš Bešić rekao je za Novi dan na N1 da su u rukama vlasti „i mač i pogača“ i da o održavanju izbora mi možemo samo da nagađamo.

Raspisaće ih kada njima najviše odgovara, a opoziciji najmanje. Opozicija mora biti spremna za izboe u svakom trenutku, ne može da utiče, ali može da se priprema za njih, ocenio je Bešić.

Prema njegovim rečima, nama treba što više izbora.

„Što češće to bolje“. rekao je on dodajući da oni slabe dominantnu političku partiju.

Kako je kazao, na prethodnim izborima SNS napravila lošije reultate nego na prethodnim.

Ako izuzmete 2012. godinu, na svakim sledećim izborima su pravili lošiji rezultat, rekao je Bešić.

Prema njegovoj oceni, opozicija je trebalo da traži izbore onog trenutka kada su protesti krenuli, ali su kalkulisali.

Sada kada su utihnuli, traže izbore, navodi Bešić uz ocenu da je to zakašnjanje.

Prema njegovoj oceni, građani ne veruju institucijama, političkim partijama, političkim liderima i za ogromno akumulirano nezadovoljstvo nemate rešenje osim da ga tražite na izborima.

Izbori će sigurno oslabiti SNS, a sve i da ih dobiju došlo bi to preraspodele snaga u parlamentu što bi kasnije dovelo do promena.

Kako je kazao, ekonomija mora da bude tema broj jedan, ali ekonomija u percepciji realnog života građana, a druga nedostatak demokratije i demokratskih institucija i da bi opozicija trebalo da se ujedini u najvećoj mogućoj meri i bude valjana alternativa na te dve teme.

N1

izvršni direktor CESID-a Bojan Klačar rekao je da SNS i dalje vidi kao favorita ako bi izbori bili u decembru, i da nije siguran da li je logika što češći izbori bolja za opoziciju.

„SNS jeste osvojila manje broj glasova, ali Vučić nije. Više je potrebna normalizacija političkog života nego česti izbori, pun mandat vlade“, ocenio je Klačar.

Suštinski interes za ljude je normalizacija političkog života, a to pored ostalog znači i redovnost u izborima.

Klačar se složio sa Bešićem da je mnogo bolji momenat za političku artikulaciju protesta bio kada je na ulici bilo više ljudi.

„Ovo je ofanziva iz nužde, kao izlazna startegija iz protesta koji nisu doneli ono što se očekivalo“, istakao je Klačar.

Jedan od razloga što protesti nisu doneli ono što je opozicija očekivala, po oceni Klačara su zahtevi koji su bili razumljivi onom delu populacije koji je izrazito protiv vladine politike, a ne medijalnom biraču.

Prema Klačarevim rečima, apstinenti neće odlučiti izboe, „to je mit“.

Opozicja bi trebalo malo manje da se bavi sobom, a više biračima, navodi Klačar.

Potrebno je, kaže, ukrupnjavanje, ali građani nisu zainteresovani da slušau o tome svakodnevno.

„Više nijansi, racionalnijeg pristupa. Nije realno da se napadnu tvrdi birači SNS“, dodaje Klačar.