„Ofanziva“ na oazu prirode na obali Dunava u Beogradu, svi žmure osim meštana

Vesti 08. maj 202119:34 > 20:3884 komentara

Da li Beogradu preti ekološka katastrofa sa leve obale Dunava? Meštani Koteža, Borče i Krnjače za N1 tvrde da su u strahu da će ostati bez jedine preostale prirodne oaze u području bare Reva, jer se na toj lokaciji više od godinu dana odlaže šut, zemlja i drugi građevinski otpad. Ukazuju da su zbog toga posečeni hektari šume i da su ugrožene životinje i ptice. Iako su se nadležnima više puta obraćali za pomoć, odgovor nisu dobili.

Sa leve obale Dunava, nedaleko od centra Beograda netaknuta priroda. Ali, da je netaknuta, deluje samo na prvi pogled. Jer su lepotu Reve zatrpali otpad, šut, zemlja i građevinski kamioni. Od te lokacije, Nenad Džakić živi kilometar dalje. Kaže ni u najgoroj noćnoj mori nije mogao da sanja da će prirodna oaza „preko noći“ početi da nestaje.

„Ja sam ovde našao divan jedan mir, još uvek ga ima, ali tu baš na obali Dunava, ovo više nije to, ovo je daleko, daleko otišlo u drugom smeru. Dešava se, mogli bismo komotno da kažemo, jedan vid, blago rečeno – katastrofe“, upozorava on.

reva šut
N1

I dešava se katastrofa – ekološka. Više od godinu dana, kamioni neprestano dovoze građevinski otpad, a meštani tvrde i da su zbog toga stradala brojna stabla.

„Osim same buke koja se čuje u naselju je u stvari šteta koja se nanosi prirodi u ovom kraju, znači ovo je deo u kom ima dosta šume, isečen je ovde ogroman prostor, ogroman, u hektarima se meri“, kaže Đorđe Budimir iz Krnjače.

„Ovde se preko noći sve promenilo i mi strahujemo od neke ekološke katastrofe, ne znamo ni sami šta je u tim kamionima, nema nikog da gleda, kontroliše, šta se ostavlja, šta se baca, ipak je ovo životna sredina“, ističe Miloš Milenković iz Koteža.

„Ovde je svakako i Međunarodna biciklistička ruta do Crnog mora, gde svaki dan prolazi mnogo biciklista, ne samo naših, nego i stranih građana koji su se divili ovom zelenilu i svemu ovome, sad nemaju čemu da se dive“, ukazuje Milja Milenković iz Koteža.

A zbog čega se građevinski otpad odlaže u šumi blizu Koteža i Krnjače, još nije poznato. Ne zna se ko tačno stoji iza toga i ko je za taj posao dao zeleno svetlo. Odgvor na ta pitanja, N1 nije dobio od zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, ali ni od nadležnih iz Ministarstva zaštite životne sredine.

reva šut
N1

Danijela Nestorović iz Udruženja građana Koteža kaže da ni oni ne znaju ko izvodi radove.

„Kao što vidite ne postoji nikakva tabla, Vi i sami znate da postoji zakonska regulativa koja nalaže da na svakom objektu gde se izvode određeni građevinski radovi mora da postoji tabla na kojoj piše broj rešenja, datum početka, kraj izvođenja radova, ko je nosilac, na osnovu koje dozvole, to ovde nemamo“, ističe ona.

Iz Udruženja građani Koteža tvrde i da je na parcelama Reve otpad prvobitno trebalo da odlaže Javno komunalno preduzeće „Gradska čistoća“. Dozvolu za to su u novembru 2020. najpre tražili od Sekreterijata za životnu sredinu, priloživši studiju o proceni rizika zbog skladištenja, kako su naveli, neopasnog otpada.

Potom su se obratili i nadležnom ministarstvu, koje je u martu objavilo da je povodom toga primilio zahtev. I to je sve što je navedeno.

„Studija o uticaju na životnu sredinu još uvek se nalazi u Ministartsvu za zaštitu životne sredine na odobravanju, znači ona još uvek nije ni odobrena, a radovi su započeti, apsurda je situacija, Javno komunalno preduzeće Gradska čistoća bi trebalo da odlaže prema toj studiji, ne radi se samo o kamionima gradske čistoće, ovde se radi i o privatnim firmama i o firmi Javnog komunalnog preuzeća Beograd put, Siti roud grup“, navodi Nestorović.

Dok se ne utvrdi koje sve firme odlažu otpad i zbog čega, meštani upozoravaju da su pored prirode, ugoržene životinje i zaštićene vrste ptica.

Ana Džakić iz Koteža upozorava da je posebno ugrožen orao belorepan. „Njegovo prirodno stanište je ovde u bari Revi, pošto je njegovo gnezdo ovde negde bilo, e sad da li je ostao tu ili nije, ja nisam sigurna“, kaže ona.

Kako bi odbranili jedinu preostalu oazu prirode, stanovnici Koteža, Borče, Krnjače i Višnjičke banje najavljuju protest za 16. maj u području beogradske bare Reva.

Komentari

Vaš komentar