Korak bliže izgradnji Nacionalnog stadiona, oglašen javni uvid u Prostorni plan

Vesti 01. okt 202110:50 > 12:1627 komentara
Izvor: Ministarstvo finansija

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasilo je javni uvid u Nacrt prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona i izveštaj o strateškoj proceni uticaja prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona na životnu sredinu.

Prostornim planom je izgradnja Nacionalnog fudbalskog stadiona planirana na teritoriji gradske opštine Surčin, istočno od obilaznice oko Beograda, između petlje Surčin – jug (Južni Jadran) i petlje Ostružnica.

Koncepcija Prostornog plana je, kako se navodi, zasnovana na viziji Nacionalnog fudbalskog stadiona kao strateškog objekta za razvoj sporta i sportske infrastrukture u Republici Srbiji.

To, kako se ističe, podrazumeva da planirani objekat mora ispunjavati sve kriterijume i standarde koje propisuju međunarodne fudbalske organizacije FIFA i UEFA, a odnose se na minimum kategoriju 4, sve u cilju odigravanje velikih i značajnih međunarodnih utakmica kao što su finalni mečevi evropskog i svetskog prvenstva i klupskih takmičenja (Liga šampiona i Liga Evrope).

Na osnovu Prethodne studije opravdanosti, koja sadrži detaljne finansijske i društveno – ekonomske analize efekata planirane izgradnje, Nacionalni fudbalski stadion je planiran kao multifunkcionalni objekat, koji pored opremljenih prostora u funkciji osnovne – sportske namene sadrži i različite prateće sadržaje (obrazovanje, poslovanje, muzejski i izložbeni prostor, prodavnice suvenira i sportske opreme, tržni centar, restorani, kafeterije…) koji svojom raznovrsnošću, atraktivnošću i učestalošću korišćenja, treba da obezbede funkcionalnost Nacionalnog fudbalskog stadiona i pripadajućih površina za parkiranje i u periodima kada se ne održavaju sportski događaji i druge manifestacije (koncerti, izložbe….), navodi se u Nacrtu prostornog plana.

Kapacitet stadiona 52.000 + 8.000 mesta

Ministarstvo finansija

Podseća se i da je zaključkom Vlade Republike Srbije iz 2018. godine, precizirano da kapacitet Nacionalnog fudbalskog stadiona bude od 55.000 do 60.000 posetilaca.

„Prostornim planom je planirano da kapacitet stadiona bude 52.000 mesta, uz mogućnost obezbeđivanja dodatnih 8.000 privremenih (pomoćnih) mesta radi ispunjavanja kriterijuma koje propisuju FIFA i UEFA za velike i značajne fudbalske događaje“, stoji u Nacrtu prostornog plana.

O Nacionalnom stadionu je na današnjoj konferenciji za novinare govorio i selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi.  Rekao je da je takvo zdanje preko potrebno i da bi trebalo da bude izgrađeno do 2025. godine.

„Nacionalni ili kako god da se zove taj stadion je neophodan našem fudbalu. Videli ste i sami na kakvim stadionima se igra ne samo u Evropi, nego i u regionu. Mi trenutno zaostajemo za njima. Sadašnji plan je da stadion bude gotov do najkasnije 2025. godine. Uz to FSS je u potrazi za mestom gde bi izgradio administrativni centar, koji mu je potreban kako bi ispunili UEFA standarde baš kao i stadion. Koliko sam upoznat novca za to ima, ali treba vremena dok se nađe prostor koji ispunjava uslove“, kazao je Stojković.

Veza sa autoputem i BG vozom

Ministarstvo finansija

Prostornim planom je za Nacionalni fudbalski stadion definisana građevinska parcela, površine oko 32 hektara.

U skladu sa tehničkim preporukama i standardima međunarodnih fudbalskih organizacija (FIFA i UEFA), saobraćajnim rešenjem Prostornog plana je, kako se ističe, planirano višestrano povezivanje Nacionalnog fudbalskog stadiona na različite vidove saobraćaja.

„To je omogućeno planiranim denivelisanim priključcima na postojeću deonicu Državnog puta IA reda A1, E-75, Obilaznica Beograda i planiranu deonicu Novi Beograd – Surčin kao dela autoputa E-763 (Nova Vinogradska), kao i povezivanjem sa postojećom ulicom Vojvođanska. Takođe, u cilju bolje saobraćajne dostupnosti, planirano je povezivanje Nacionalnog fudbalskog stadiona sa beogradskim aerodromom ‘Nikola Tesla’, udaljenim oko 5 km od predmetnog područja, preko planiranog produžetka trase linija BG voza (linija 4)“, navodi se u Nacrtu prostornog plana.

Rok za primedbe 30. oktobar

Nacrt prostornog plana i Izveštaj o strateškoj proceni njegovog uticaja na životnu sredinu održava se od 1. do 30. oktobra 2021. godine, svakog radnog dana, u Gradske uprave grada Beograda, 27. marta 43-45 (sala u suterenu), odnosno u digitalnom formatu na internet stranici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Grada Beograda.

Fizička i pravna lica primedbe mogu dostaviti u pisanoj formi Gradskoj upravi grada Beograda, Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove, Кraljice Marije 1, 11000 Beograd, u toku trajanja javnog uvida, zaključno sa 30. oktobrom 2021. godine.

Primedbe na Nacrt prostornog plana i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja mogu se dostaviti i direktno Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Sektor za prostorno planiranje i urbanizam, Nemanjina 22-26, 11000 Beograd.

Komentari

Vaš komentar