Oglasilo se Ministarstvo zdravlja: Zašto je Torlak povukao vakcine

Vesti 22. mar 202313:01 66 komentara
Shutterstock

Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" dobrovoljno je doneo odluku da iz prometa povuče seriju BSŽ (BSG) vakcine protiv tuberkuloze koja se daje bebama odmah nakon rođenja, usled "minimalnog odstupanja od strogih zahteva specifikacije leka", saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo navodi da je „Torlak“, čim se pojavila i najmanja sumnja o odstupanju od specifikacijskih zahteva te vakcine, preventivno reagovao i seriju broj 2710822 povukao iz prometa.

Taj institut je 16. marta, kako se dodaje u saopštenju, povukao zatečene količine od ukupno 834 bočice BSŽ vakcine, a serija je povučena u roku od 24 časa sa teritorije cele Srbije.

Povučena serija je zamenjena novom i nije došlo do nestašica BSŽ vakcine, pa nijedno porodilište ili zavod nisu ugroženi, naveli su iz ministarstva.

„Roditelji nemaju razloga za zabrinost, bebe u porodilištima primaju proverene, bezbedne i kontorisane vakcine koje su prošle sve neophodne provere i zakonske procedure pre stavljanja u upotrebu“, piše u saopštenju.

Podsećamo, povučena je poslednja serija Torlakove BSŽ vakcine, navodi se u dokumentu u koji je redakcija N1 imala uvid. Sa Instituta Torlak zvaničnih informacija nema nigde, a nema ni odgovora našoj redakciji.

Epidemiološkinja Lela Ilić za N1 kaže da roditelji nemaju razloga za strah jer im je dete primilo tu BSŽ vakcinu, pošto od nje detetu ništa ne može da se dogodi i nikakvu komplikaciju ne može da ima.

Komentari (66)

Vidi sve komentare