Oglasilo se tužilaštvo o slučaju smenjene tužiteljke Savović

Vesti 23. feb 202316:46 53 komentara
N1

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da su "netačne informacije koje su se pojavile u pojedinim medijima da je zamenica Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Bojana Savović smenjena" i da joj je "oduzet predmet u vezi sa zloupotrebama u EPS-u".

„Tačno je da je Savović redovnom izmenom godišnjeg rasporeda, a po sopstvenoj ranije izraženoj želji, prebačena iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Odeljenje za opšti kriminal. Pored pomenute zamenice, još jedna zamenica javnog tužioca je iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije prebačena je u Odeljenje za opšti kriminal, dok je treća zamenica iz Odeljenja za opšti kriminal prebačena u Odeljenje za maloletnike“, navodi se u saopštenju.

Napominju da je „realizacija krivičnog predmeta ‘EPS’ i hapšenje osumnjičenih izvršena po nalogu Višeg javnog tužioca u Beogradu Nenada Stefanovića i prvog zamenika za suzbijanje korupcije Brankice Marić“, a kako bi se, dodaju, postupanje ubrzalo. Navode i da je „pomenuta zamenica odugovlačila predistražni postupak“.

Tužilaštvo navodi i da je saslušanja osumnjičenih u predmetu „EPS“ u toku, a da će nakon okončanja saslušanja, javnost biti obaveštena o daljem postupanju.

Podsećamo, u akciji policije i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, u sredu je uhapšeno šest osoba osumnjičenih da su oštetili EPS za 7,5 miliona dolara, tokom izvođenja radova na termoelektrani Kostolac B. A danas je tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Bojana Savović koja je duže od godinu vodila istragu oko EPS, smenjena s funkcije, saznaje N1.

Savović je u sredu naložila policiji hapšenje šest osoba a danas su je smenili – oduzeli su joj predmet i prebacili je iz Odeljenja za borbu protiv korupcije u drugo.

Savović je jedna od najobučenijih tužiteljki za borbu protiv korupcije, jer, kako se zna, za pet godina rada nema nijednu oslobađajuću presudu. Tužiteljki nisu dozvolili ni da saslušava okrivljene u poslednjem slučaju, a umesto nje saslušanja okrivljenih sada radi Brankica Marić, najbliža saradnica Nenada Stefanovića.

Zanimljivo je da Više javno tužilaštvo u sredu nije ni obavestilo novinare o toj akciji, već samo policija, iako je u pitanju najznačajniji predmet u poslednjih nekoliko meseci u vezi sa korupcijom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare