Ognjenović: Ovo je leto našeg nezadovoljstva na mnogim planovima

Vesti 15. avg 202209:32 > 10:18 14 komentara

Ovo je izgleda leto našeg nezadovoljstva na mnogim planovima, koliko na ličnim, tako i na planovima protesta u celoj Vojvodini i delu Srbije, rekla je u Novom danu dramaturškinja Vida Ognjenović.

Govoreći o protestu poljoprivrednika ona je rekla da bi trebalo pregovarati ozbiljnije i duže, i ne samo pregovarati već i menjati planove za poljoprivredu.

„Ovo je poljoprivredna zemlja u suštini. Malo je zemalja u Evropi koje imaju Vojvodinu, a još je manje zemalja koje zanemaruju poljoprivredu kao mi“, kazala je gošća Novog dana.

Prema njenoj oceni, ponuda koji su poljoprivrednici dobili je zapušavanje rupa i gašenje plamena.

„Treba ozbiljno shvatiti da smo mi agrarna zemlja, naši industrijski pogoni su uglavnom pogašeni. Ovo što radi, radi trećinom kapaciteta. Ministar poljoprivredu ne može poljoprivredu voditi iz kabineta. Sećam se da je ministar (Saša) Dragin obuvao čizme i gazio polja po Vojvodini, dogovarao sa ljudima šta će da seju, šta bi dobro bilo, šta se traži“, rekla je Ognjenović.

Ona je napomenula da se pokjoprivredom ne može baviti na nivou hobija i je lepo to što ljudi napuštaju kancelarije i odlaze na imanja na kojima gaje zdravu hranu, ali nije dovoljno i ne može biti oslonac.

Kultura je fajterska disciplina

Govoreći o organizaciji devetog pozorišnog Tvrđava festivala, Vida Ognjenović kaže da je da je kultura u Srbiji fajterska disciplina.

„Morate se izboriti za svaku stvar, pa i za festival. Za festivale, izložbene prostore, morate da se borite i osvajate“, ističe dramaturškinja.

Ona kaže da se Tvrđava teatar odigrava na kaskadnim terasama Vile Stanković u Čortanovcima.

Ognjenović kaže da se ove godine tako dogodilo da je međunarodni festival u stvari – balkanski.

Govoreći o društvenom angažmanu teatra, Ognjenović napominje da su pozorišta umetnost predstavljanja, a da je angažman u srcu predstave.

„Pogonsko gorivo predstave i on ne mora uvek biti politički. Često je politički jer su takve teme i izazovi, ali može biti moralni, psihološki, analitički. Pozorište raspravlja, pokreće ideje, proba ih i stavlja ih kao izazov pred publiku i tim idejama sa publikom komunicira. Pozorište je samo po sebi angažman“, objasnila je sagovornica N1.