„Ogromno povećanje“ broja predmeta kod Poverenika za informacije

Vesti 29. mar 202315:20 2 komentara
N1

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti dostavio je Skupštini Srbije izveštaj u kojem je navedeno da je 2022. godini zabeleženo "ogromno povećanje" broja predmeta u radu Poverenika, naročito iz oblasti slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja i broja žalbi na postupanje organa vlasti.

Tako je u 2022. godini Poverenik formirao ukupno 18.701 predmet, dok je u u 2021. godini bilo nešto više od 12.000 predmeta, a istovremeno je okončano 17.672 predmeta što je 5.500 više nego prethodne godine.

„Uzrok za ovakvo stanje je, pre svega, u početku primene Zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja koji je u velikoj meri (za oko 30 odsto) proširio krug organa vlasti na koje se odnose obaveze iz tog zakona, značajno proširio ovlašćenja Poverenika u ovoj oblasti ali i uticao na onemogućavanje zloupotrebe ovog prava na način na koji su one vršene pre izmena zakona“. navedeno je u izveštaju.

Poverenik Milan Marinović ocenio je da je „ukupno gledano, stanje u oblastima ljudskih prava koja štiti Poverenik, bolje u odnosu na prethodne godine, ali još nije na nivou koji bi se mogao oceniti zadovoljavajućim u dovoljnoj meri“.

U izveštaju je između ostalog navedeno da je Poverenik izrekao 2.634 mere za unapređenje javnosti rada, izvršio 416 inspekcijskih nadzora, najčeće u ustanovama obrazovanja i organima lokalne samouprave, rešio 177 pritužbi i izrekao 181 mišljenje u oblasti pristupa informacijama.

Poverenik je podnošenjem izveštaja ispunio svoju zakonsku obavezu, a izveštaj treba da usvoji Skupština Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare