Oko 60 odsto glasača mislilo da je Vučić kandidat: Brnabić – opoziciji smeta njegovo ime na listi

Vesti 03. mar 202412:31 30 komentara
TANJUG/ RADE PRELIĆ

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će "kampanja opozicije i civilnog društva koje je podržava biti fokusirana na to da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne može da pozajmi svoje ime i/ili lik nekoj od lista", a taj zahtev ocenila je suprotnim međunarodnim standardima demokratije.

„Kao što su rekli i u Briselu i u Strazburu – ako bilo koja lista, bilo kad, na bilo kojim izborima u Srbiji, nosi njegovo ime, oni ne mogu da pobede. Danas kažu to je ‘najbazičniji uslov’. A gde to još postoji?“, navela je Ana Brnabić na mreži X.

To je bila njena reakcija na izjavu direktorke Građanskih inicijativa Maje Stojanović da se treba fokusirati na „izmene najbazičnijih uslova a to nepojavljivanje predsednika u izbornoj kampanji i u izbornom procesu, na izbornom listiću“.

Ana Brnabić navela je da bivši predsednik Srbije Boris Tadić „davao svoje ime Demokratskoj stranci za sve izbore na svim nivoima, pa nije bio problem“.

Povezane vesti

„Nije bilo civilnog društva da kaže da je to nedemokratski i nefer. U Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji, u SAD… svuda je to dozvoljeno i uobičajena je praksa. Samo ovde opozicija i oni koji ih podržavaju misle da je fer trka samo ona u kojoj kad nekog ne možeš da pobediš, a ti ga lepo diskvalifikuješ iz trke“, navela je Ana Brnabić.

Prema njenoj tvrdnji, taj „najbazičniji uslov“ ne postoji u preporukama ODIHR o izborima u Srbiji.

„Zašto? Pa zato što nije u skladu sa međunarodnim standardima demokratije. Da su fer, na ovo bi Proglas ili Građanske inicijative (i svi ostali iz tog spektra) rekli: ‘Pa nismo mi za demokratiju, mi smo protiv Vučića’. Da su fer, kao što nisu“, dodala je Brnabićeva.

Skoro četvrtina glasača mislila da su izbori predsednički, 60 odsto da je Vučić kandidat

Podsetimo, u Završnom izbornom izveštaju koji je objavljen pre desetak dana, CRTA navodi da je brisanje granica između države i partije „preraslo u situaciju u kojoj je državni aparat delovao kao sredstvo za sprovođenje kampanje Srpske napredne stranke“.

„Upotreba države za partijske interese manifestovala se u širokom rasponu – od vanrednih budžetskih davanja do angažovanja državnih institucija u širenju govora mržnje i difamaciji opozicije. O intenzitetu zloupotrebe funkcije predsednika republike govori činjenica da je čak 60 odsto građana mislilo da je Aleksandar Vučić kandidat na ovim izborima, a skoro četvrtina građana bila je u zabludi da su u toku predsednički izbori“, navodi se u izveštaju CRTA.

Pogledajte još: 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare