Olenik: Ispituju se dokazi o osmoro dece, navodnih žrtava pedofilije u SPC

Vesti 29. maj 202215:492 komentara
Izvor: N1

Pravni zastupnik bivšeg đakona Srpske pravoslavne crkve (SPC) Bojana Jovanovića, beogradski advokat Aleksandar Olenik rekao je danas da crnogorsko tužilaštvo ispituje dokaze o osmoro dece, navodnih žrtava pedofilije sveštenika SPC.

Olenik je podgoričkoj „Pobjedi“ kazao da je crnogorsko tužilaštvo pokrenulo postupak protiv Mitropolije crnogorsko-primorske (MPC) i mitropolita Joanikija, koji je ranije proveo istragu unutar crkve i po njegovim rečima, zatvorio je stavom da „nema osnova za kažnjavanje sveštenika za pedofiliju“.

Beogradski advokat je saopštio da je mitropolit Joanikije, u okviru crkvene istrage, saslušao „najmanje 40 sveštenika“, te da su oni nakon saslušanja prebačeni u službu iz Srbije u Crnu Goru.

POVEZANE VESTI:

Olenik brani bivšeg đakona SPC Jovanovića, svedoka u procesu izviđaja protiv mitropolije i mitropolita Joanikija, a koji će 4. jula svedočiti u postupku koji zbog navodnih zataškavanja slučajeva pedofilije, vodi Više državno tužilaštvo u Podgorici.

To tužilaštvo je ranije pokrenulo izviđaj po krivičnoj prijavi nevladine organizacije Montenegro Internešenal (Montenegro International).

Jovanović je autor knjige „Ispovest kako smo ubili Boga“, u kojoj iznosi navode o pedofiliji unutar crkve, otptužuje mitropolita Joanikija da je zataškao takve slučajeve u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i navodi da je to učinio uz blagoslov pokojnog mitropolita Amfilohija.

Jovanovićev pravni zastupnik, advokat Olenik, je podsetio da je SPC prošle godine pokrenula istragu povodom navoda o pedofiliju unutar crkve, da je Joanikije saslušao „najmanje“ 40 sveštenika, da „navodno poseduje i filmove istih lica koja su sebe snimala prilikom seksualnih radnji nad maloletnom decom“, ali da je „zaključio da nema osnova za kažnjavanje sveštenika za pedofiliju“.

Po Olenikovom rečima, njegov klijent, bivši đakon Jovanović, raspolaže konkretnim dokazima za period od 1978. do 2015.

„Tužilaštvo raspolaže dokazima, ima osumnjičene sveštenike na teritoriji Crne Gore, pa je ovo prilika da dokažu imaju li snage da se uhvate u koštac sa pedofilima unutar SPC“, ocenio je beogradski advokat.

Više državno tužilaštvo ranije je potvrdilo da je pokrenulo izviđaj protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i mitropilita Joanikija i da je u toku provera osnovanosti podnešene krivične prijave. Nakon izviđaja, tužilac odlučujuje da li će otvoriti ili odbaciti prijavu, pojašnjeno je iz Tužilaštva.

U reagovanju povodom pokretanja postupka, MPC je ranije ocenila da je „u pitanju još jedan pokušaj da se u Crnoj Gori izazove stara atmosfera demonizacije i diskriminacije SPC i njenih vernika“.

MPC podseća da je Jovanovićevu knjigu izdala nevladina organizacija Montenegro International, koja je zvanično podnela krivičnu prijavu protiv mitropolije i mitrololita Joanikija.

Jovanović, bivši đakon i svedok u postupku je ranije kazao da će se odazvati pozivu crnogorskog tužilaštva i 4. jula svedočiti povodom navoda o pedofiliji i njenom zataškivanju unutar SPC.

Jovanović će prvi iskaz dati pred tužiocima u Beogradu, jer je tako ranije dogovoreno s pravosudnim organima Crne Gore.

Komentari

Vaš komentar