Olenik: U Crnoj Gori istraga ljudi povezanih sa slučajevima Pahomije i Kačavenda

Vesti 23. maj 202220:11 > 20:43 10 komentara
N1

Istraga koju je nedavno pokrenulo tužilaštvo Crne Gore zbog navodnog prikrivanja pedofilije odnosi se na ljude koji su nakon postupaka protiv vladika Pahomija i Kačavende prešli u Crnu Goru, a nisu bili procesuirani u Srbiji, izjavio je advokat Aleksandar Olenik.

Pročitajte još:

“Negde se može osnovano sumnjati da su svi oni prebačeni u Crnu Goru radi zaštite”, rekao je Olenik u emisiji Iza vesti na N1.

Kako je rekao, radi se o sveštenim licima koja su direktno učestvovala ili u prikrivanju, ili u vršenju krivičnog dela obljube.

“U ovom trenutku znamo da je jedno svešteno lice, koje je i samo bilo žrtva, a kasnije bilo umešano u vršenje krivičnih dela sa maloletnicima u Srbiji, aktivno svešteno lice na teritoriji Crne Gore”, rekao je Olenik.

Žrtve su, kako je kazao, bila deca koja su “predata na staranje uz veliko poverenje SPC, a to poverenje je izdano”.

On objašnjava da je crnogorsko tužilaštvo reagovalo kada je njegov klijent, bivši đakon Bojan Jovanović, poslao toj instituciji knjigu koju je objavio o navodnoj pedofiliji u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Olenik tvrdi da je mitropolit Joanikije svojevremeno bio nadležan da vodi internu istragu u okviru Crkve.

“Ono što mi znamo je da je on saslušao 40 sveštenika i dobio nekoliko filmova. Jedan od njih je bio u medijima, ne bih da ga prepričavam”, kazao je advokat i dodao da te izjave i filmove Joanikije nikada nije predao ni jednom tužilaštvu.

Više državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo je izviđaj protiv Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve i mitropolita Joanikija, zbog navodnog prikrivanja pedofilije, a povodom prijave nevladine organizacije Montenegro International.

Mitropolija crnogorsko-primorska reagovala je na vesti o istrazi saopštenjem u kom je odbacila optužbe i nazvala ih pokušajem demonizacije Srpske pravoslavne crkve.

Olenik kaže da je to “potpuno suludo” i optužuje Crkvu da “sebe postavlja iznad države, zakona, Ustava”.

Normalan odgovor bio bi da se stave na raspolaganju tužilaštvu, a ovde Crkva postavlja sebe kao državu u državi, pokušavaju od sebe kao organizacije da naprave žrtvu i da tako u startu dezavuišu bilo kakav postupak, rekao je on.

“Predsednik daje prostor Crkvi da se ponaša kao stranka”

Na pitanje da li nedavni sastanak predsednika Aleksandra Vučića sa patrijarhom Porfirijem ukazuje da će SPC podržati uvođenje sankcija Rusiji, on kaže da je to “par ekselans političko pitanje” koje nema veze sa Crkvom.

Olenik pita zašto se predsednik sekularne države konsultuje sa poglavarom jedne crkve, makar ona bila i najveća.

“Time predsednik daje prostor Crkvi da se bavi politikom i ponaša kao politička stranka”, kaže Olenik, koji je na prethodnim izborima izabran za poslanika na listi Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani.

On je ocenio da će zbog izdvajanja za SPC iz budžeta, Crkva promeniti mišljenje svaki put kad ga promeni predsednik.

Govoreći o uvođenju sankcija Rusiji, kaže da je okretanje Moskvi “nezamislivo” čak i za Srpsku naprednu stranku ili Srpsku radikalnu stranku, jer je pala “nova gvozdena zavesa” na granicama Rusije i Belorusije.

Čak i da sad stane rat, narednih 20 godina politika je determinisana – ili ste na Zapadu ili ste “u gulagu kod ratnog zločinca” Vladimira Putina, kazao je Olenik.

“Ne vidim kako bi bilo moguće da ne uvedemo sankcije. Da budemo izolovani kao Kuba pored Amerike?” upitao je.

Na pitanje o tome što je predsednik Vučić prokomentarisao mogućnost podizanja optužnice u Hrvatskoj protiv njega zbog “podsticanja na agresiju”, da je ponosan što “nije nikog ubio”, Olenik kratko kaže: “To je klasičan radikalski odgovor, Šešeljeva škola”.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare