Olenik: Vojvodina se vratila u parlament, i vlast i opozicija da se naviknu

Vesti 02. avg 202213:33 > 16:53 6 komentara
N1

"I opozicija i pozicija moraju da se naviknu da se Vojvodina vratila u parlament", rekao je za N1 Aleksandar Olenik, šef poslaničke grupe Evropski regioni i dodao da građani Vojvodine zaslužuju raspravu o Vojvodini u Skupštini Srbije.

Pročitajte još:

„Borba za građansku slobodnu Vojvodinu, s punom autonomijom, istovremeno je borba protiv nacionalizma i u vlasti i u opoziciji. To je borba protiv štetočinske i pogubne ideje srpskog sveta. Nacionalizam je došao na vlast u Srbiji kada je uništena autonomija u Vojvodini ‘jogurt revolucijom’. Kada Vojvodina vrati svoju autonomiju i ekonomsku nezavisnost, tada će projekat ‘srpskog sveta’ i ‘velike Srbije’ biti poražen i živećemo ponovo kao normalni ljudi“, rekao je Olenik za N1.

Govoreći o budžetu Vojvodine i da je on realno veći od trenutnih sedam odsto, sagovornik N1 kaže da ne postoje mehanizmi da se vlast natera da ispuni svoju ustavnu i zakonsku obavezu.

„Jedini način je snažnija podrška nama. Jedino na šta sada vladajuća stranka reaguje je javno mnjenje i to su mediji. Zato ćemo koristiti ovu Skupštinu da Vojvođankama i Vojvođanima, i ostalim građanima Srbije, a posebno poljoprivrednicima kažemo da će Vojvodine biti smao onoliko koliko se mi borimo za nju. Tako će i Srbije biti onoliko koliko se mi borimo. Vlast neće pasti s neba, neće pasti na Tviteru“, istakao je Olenik.

On je najavio da će u drugom delu svog izlaganja u Skupštini govoriti o negiranju genocida.

„To je program Zajedno za Vojvodinu i Evropskih regiona. Mi već imamo krivično delo zabrana negiranja geocida ili smanjivanja važnosti genocida, ali se odnosi samo na genocid utvrđen domaćim presudama ili pred stalnim međunarodnim sudom“, kazao je sagovornik N1.

Dodao je da će tražiti izmenu Krivičnog zakona kako bi se ta odredba odnosila i na presude Međunarodnog suda pravde, na sve ad hok tribunale Ujedinjenih nacija kakav je bio sud u Hagu, ali i na specijalizovana veća i tužilaštva u Hagu, pred kojima se sada sudi za zločine OVK na Kosovu.

„Ta izmena je tehnička i laka i onda ćemo pokrenuti postupak protiv svih, a ne samo protiv gospodina Boška Obradovića“, istakao je Olenik.

Napominje da se ta promena možda neće desiti u ovom sazivu parlamenta, ali da će pre ili kasnije biti progurana kroz Skupštinu.

Pogledajte uključenje Aleksandra Olenika u emisiju N1 Studio Live:

Komentari (6)

Vidi sve komentare