„Male Perice i belosvetski hohštapleri“: Zekić omalovažava Evropski parlament

Vesti 23. apr 202323:25 90 komentara
olivera zekić
N1

Predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Olivera Zekić javno je odbacila poziv Evropskog parlamenta iz kompromisnog teksta amandmana na izveštaj o napretku Srbije, da se peta licenca dodeli kroz transparentan i nepristrasan proces bez nepotrebnog odlaganja i u skladu sa međunarodnim standardima slobode medija.

Reagujući na sadržaj kompromisnih amandmana na izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji, koji bi na dnevnom redu Spoljnopolitičkog odbora EP trebalo da se nađe 26. aprila, Zekić je za TV Pink izjavila da je to nastavak pritisaka na Srbiju, ali da bi se ona koncetrisala na ono što se odnosi na „firmu čiji je direktor i predsednik Saveta“.

„Zamislite vi to licemerje, oni traže veću nezavisnost i veću transparentost rada REM-a, a nama u formi preporuke traže da REM dodeli tu petu dozvolu nekim televizijama koje su njihovi ljubimci. Ja pretpostavljam da je to Nova S“, rekla je Zekić u emisiji „Hit tvit“.

POVEZANE VESTI:

Podsetila je da je krajem decembra prošle godine, gostujući u istom programu, poručila da peta dozvola neće biti dodeljena sve dok se ne završi sudski spor koji je TV Nova S pokrenula protiv REM-a.

„Rekla sam, i sad ponavljam – neće da može“, poručila je predsednica Saveta REM-a i dodala kako je ta institucija dosad izdržala pritiske opozicije i dela civlnog društva, ali da je vlast „zaista nikada nije pritiskala“.

„Ne znam kako male Perice po Evropi, ti belosvetski hohštapleri razmišljaju da izlgeda uticaj na REM, ali u svakom slučaju niko iz EP neće uticati na REM. Tražite, gle čuda, transparentan proces. Pa, šta hoćete gospodo“, upitala je Zekić i dodala da se procedura dodele pete dozvole već sprovodi na transparentan način, gde svaki član Saveta REM-a glasa po svojoj savesti i nahođenju.

„Da li sada ta veća transparetnost znači da svaki od devetoro članova Saveta REM treba da ima iznad svoje glave prilikom glasanja po jednog evroparlamentarca koji će da zaokružuje Novu S!? E, pa neće moći, zaista neće moći“, rekla je Zekić.

Odbacila je i kritike EP na način izbora članova Saveta REM-a, ističući da na to regulatorno telo izvršna vlast nema nikakav uticaj, već da im je kontrolni organ Narodna skupština, kao najviša zakonodavna vlast.

„I nemojte, molim vas, više da se šalite sa tim! Ja dok sam u REM-u – a daće Bog to je još tri godina koliko mi je mandat predsednice Saveta – ovakve stvari ne da neće moći da prođu, nego samo preko mene mrtve. Nek pričaju šta god hoće, nek ide ova moja izjava u sve ambasade, ali ovo što oni rade je takav jedan bezobrazluk“, kazala je Zekić.

Ona je optužila jednog od suvlasnika United grupe Dragana Šolaka i medije koji su, kako se izrazila, „u vlasništvu tog tajkuna“, da cinkare i lažu u EP.

Zekić je ponovila i da REM nema zakonsku obavezu da dodeli petu dozovlu, te da je njeno lično mišljenje da su i četiri komercijalne televizije sa nacionalnom pokrivenošću previše za ovako malo tržište.

„Rekla bih – mala bara puna krokodila“, zaključila je Zekić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare