Oljača: Policija šikanira građane na Fruškoj gori, na naše prijave nema reakcije

Vesti 04. sep 202212:55 25 komentara

Predsednik društva "Koraci" Marka Oljača, koga su zajedno sa aktivistom Petrom Holikom, dok su šetali javnim putem i planinarskim stazama u nacionalnim parku, kod izvora "Neven" na Fruškoj gori presreli pripadnici privatnog obezbeđenja firme Galens rekao je za N1 da su oni pitali šta na privatnom posedu i da li su nešto footgrafisali. "To nije prvi put da se dešava nešto slično, ali jeste da su nas pratili motornim vozilom po šumi. Posle nas je dočekala policija, koja je došla po prijavi, da nas legitimiše i da nas upozori da je snimanje i fotografisanje privatnog poseda krivično delo, što nije tačno", rekao je on.

Ističe da bez obzira da li je nešto u privatnom vlasništvu, ceo nacionalni park mora biti prohodan.

Povezane vesti:

Dodaje da kada su on i još jedan aktivista hteli da podnesu prijavu, policija – nije reagovala.

„Rekli su da nisu nadležni i da ništa nisu videli. Celo brdo je uzurpirano od bračnog para Petrić, jasno je da je tu uvezan prljavi kapital, sa politikom i državom koja otuđuje dobra i devastira ih. Ovako nešto se nije nikada desilo, da neko presreće i da policija legitimiše. Svedočimo opasnom procesu da više kriminalci ne asistiraju policiji, nego policija asistira kriminalcima, šikanira i zastašuje građane, a brane se interesi privatne kompanije, koja većinu stvari radi nezakonito. Bilo koji nacionalni park da je, imamo manir da se građanima onemogućava da se slobodno kreću javnom površinom, to je zagarantovano pravo“, rekao je.

Kaže da se ne oseća uplašeno, ali se pita da li će se to „sutra desiti i nekim turistima“.

„Pozvali smo Ministarstvo unutrašnjih poslova da reaguje, da se ponašaju u skladu sa zakonom, da obavljaju svoju funkciju kako je propisano zakonom, a ne da zastrašuju građane. Naša grupa se dogovara o daljim koracima, obavestićemo javnost o onome šta planiramo i zatražiti podršku javnosti. Ovo je samo jedan u nizu problema“, zaključio je Marko Oljača.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare