Ombudsman: Ostajem odlučno protiv smrtne kazne, život u Srbiji neprikosnoven

Vesti 10. okt 202111:46 7 komentara
N1

Zaštitnik građana je na Svetski i evropski dan borbe protiv smrtne kazne istakao da ostaje odlučan u stavu da se nikada ne dozvoli ponovno uvođenje smrtne kazne i ukazao da Ustav Srbije ljudski život proglašava neprikosnovenim, saopšteno je iz kancelarije ombudsmana.

Zamenica zaštitnika građana Nataša Tanjević podsetila je da je smrtna kazna u Srbiji ukinuta 2002. godine, a poslednji put izvršena 1992. godine.

Ona je navela da se poslednjih godina u javnosti povremeno pokreće pitanje uvođenja smrtne kazne, a da je takav stav građana u korelaciji sa slučajevima monstruoznog nasilja nad decom i u porodici, kao i organizovanih zločina koji opravdano izazivaju veliku osudu i uznemirenost javnosti i zahtevaju najstrože kažnjavanje.

Prema njenim rečima, takvi stavovi iziskuju kontinuirano ukazivanje na to zašto bi ponovno uvođenje smrtne kazne bilo neprihvatljivo.

„Stav protiv smrtne kazne proizlazi iz univerzalnog i osnovnog prava na život. Pravo na život je urođeno pravo i država je dužna da ga štiti i poštuje, a ne da ga oduzima. On je takođe utkan u ljudsko dostojanstvo svakog ljudskog bića, uključujući i one koji su počinili najsvirepije zločine“, ukazala je Tanjević.

Navodeći da ne postoje dokazi o tome da smrtna kazna ima generalno preventivan značaj, ona je istakla da u zemljama koje primenjuju smrtnu kaznu stopa kriminaliteta nije manja od stope kriminaliteta u zemljama koje su je ukinule, niti je posle ukidanja smrtne kazne u pojedinim zemljama zabeležen porast teškog kriminaliteta.

Kako je dodala, treba imati u vidu i moguću sudsku grešku, zbog koje bi nevina osoba mogla biti osuđena na smrt.

Obeležavanjem 10. oktobra države, organizacije i ljudi širom sveta potvrđuju svoju opredeljenost za ukidanje smrtne kazne u zemljama u kojima ona još postoji i svoju odlučnost da ne dopuste njeno ponovno uvođenje u zemljama koje su je već ukinule, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare