Onlajn konsultacije predstavnika EP i dela opozicije koji prihvata posredovanje

Vesti 05. maj 202107:56 > 16:34 3 komentara
Tanjug/Jadranka Ilić

Predstavnici dela opozicije imali su onlajn sastanak sa predstavnicima Evropskog parlamenta u okviru priprema za međustranački dijalog.

Pročitajte još:

Na sastanak, koji je počeo u 9.30h, u sedište Delegacije EU došli su predsednici Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, Demokratske stranke Zoran Lutovac, Pokreta za preokret Janko Veselinović i profesor Đorđe Pavićević.

To su stranke i pokreti koji su usaglasili svoju pregovaračku platformu.

Nakon razgovora sa evroparlamentarcima koji su trajali nekoliko sati, Đilas je rekao da su protekli u konstruktivnoj atmosferi i izrazio je nadu da će razgovori biti nastavljeni u junu uživo, kada će delegacija Evropskog parlamenta moći da putuje van granica EU, što im sada nije dozvoljeno zbog pandemije.

„Dijalog je protekao u kontruktivnoj atmosferi, grupacija stranaka koja je sačinila svoju platformu, a onda i dopunjena drugom platformom, danas smo predstavili sve to zajedno, sa konstruktivnim zahtevima šta mi mislimo da treba da se promeni, u medijima pre svega, a zatim i po pitanju pritiska na birače“, kazao je Đilas.

Njihov je zahtev, kako kaže, bio i da se dodeli još jedna slobodna nacionalna frekvencija koja postoji, televiziji koja bi se profesionalno bavila svojim poslom.

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da je današnji razgovor opozicione grupacije stranaka sa evroparlamentarcima putem video linka o izbornim uslovima bio konsultativan da bi se utvrdila agenda kako u narednom periodu doći do slobodnih medija u Srbiji, kao i slobodnog izbornog procesa, bez pritisaka na građane.

„Razumeo sam iz razgovora da im nisu sporni ciljevi koje smo predočili i da im je važna naša fleksibilnost u načinu kako ih ostvariti“, rekao je Lutovac novinarima nakon razgovora u kojem je učestvovala grupacija okupljena oko DS i Stranke slobode i pravde, koja je ranije predstavila zajedničku platformu.

Nakon ove grupacije, u 13.30 časova na razgovoru su bili predsednici Socijaldemokratske stranke Boris Tadić i Nove stranke Aris Movsesijan.

Movsesijan je za N1 kazao da „postoje tri ključne stvari koje treba da se dogovore“ – sloboda medija, sloboda medija i sloboda medija.

„U našoj platformi je vrlo precizno dato kako da se to uradi a da se ne menja nešto drastično zakon. To su neka koordinaciona tela koja bi to kontrolisala, radila bi posao koji, na žalost, REM uopšte ne radi, on je u rem fazi već  jako dugo i sanja duboki san. Dakle, to je jedno nezavisno telo koje bi svakodnevno kontrolisalo medije, šta je ispravno, šta  nije, koliko   je ko zastupljen, ne bi favorizovalo nikoga od kandidata“, kazao je Movsesijan.

Zelenović: Nova televizija sa nacionalnom frekvencijom može da preokrene stvar

Nacionalna frekvencija dodeljena novoj televiziji koja će pošteno raditi svoj posao može da preokrene predizborne okolnosti u Srbiji, rekao je nakon razgovora Nebojša Zelenović, predsednik stranke Zajedno za Srbiju.

Zelenović je, kako je saopšteno iz te stranke, delegaciji Evropske unije predstavio dokaze o izbornoj krađi u Šapcu koji su prikupljeni tokom i nakon izbornog procesa u ovom gradu i govorio je o pritiscima na birače.

„Zahvaljujem se delegaciji Evropske unije na otvorenom razgovoru. Dobro informisanje građana je od izuzetne važnosti kada govorimo o fer izbornim uslovima, zato dodela nacionalne frekvencije televiziji koja će pošteno raditi svoj posao, objektivno i pravovremeno informisati građane, može da preokrene stvar“, smatra Nebojša Zelenović.

#1od5miliona: Evroparlamentarci hoće da nam pomognu, ali moramo i mi sebi

Ispred Pokreta #1od5miliona u konsultacijama je učestvovala Dejana Stošić i predstavila plan i dosadašnji rad pokreta vezan za put ka fer i slobodnim izborima, saopšteno je iz tog pokreta.

Ona je nakon pregovora istakla da je EU spremna da sasluša, podrži i pomogne da se u Srbiji održe fer i slobodni izbori, ali da i opozicija ima obavezu da načini svoje korake pogotovo na kontroli izbora i vraćanja poverenja kod ljudi.

#1od5miliona

„Parlamentarci imaju želju da nam pomognu ali moramo i mi pomoći sami sebi. Ne smemo se oslanjati samo na njih već moramo i mi da budemo ti koji će se boriti da, pre svega, zaštitimo narod na dan izbora, kao i volju naroda dan nakon izbora. Ne smemo sedeti skrštenih ruku i čekati na EU kao spasitelja, jer EU to nije, EU je podrška ka demokratskom I evropskom putu Srbije. Mi moramo raditi, promovisati ideje, plan, vratiti poverenje ljudi i pokazati da ne mora ovako loše, siromašno, uplašeno. Nadam se da će se ovi pregovori nastaviti i da ćemo se izboriti za sistem gde se političke opcije neće baviti time ko će bolje naći i iskoristiti rupu u sistemu, već ko će bolje brinuti o svima nama“, objasnila je Stošić i dodala da je sastanak protekao vrlo konstruktivno.