Opasne poruke i pozivi za zabranu uoči Evroprajda u Beogradu

Vesti 17. avg 202219:27 komentara

Manje od mesec dana ostalo je do Evroprajda, najveće evropske manifestacije LGBT+ zajednice, koja će se ove godine održati u Beogradu. Protivnici događaja sve su glasniji, a među njima su i učesnici političkog života i donosioci odluka. Sagovornici N1 napominju - to je veoma opasno i zadire u ljudska prava.

Pročitajte još:

Dugine zastave iz cele Evrope bi trebalo 12. septembra da stignu na ulice Beograda. Evroprajd je svakim danom sve bliže, a iz desno orijentisanog dela javnosti konstantno stižu poruke – nije mu mesto u Srbiji.

Njegovi protivnici izašli su na ulice i ponovo će pred kraj avgusta.

Beogradski odbor pokreta „Dveri“ zahteva da se na narednoj sednici gradske skupštine Prajd otkaže.

Identičan stav čuje se i iz redova vladajućih. U jednom od svojih televizijskih nastupa član predsedništva SNS-a zatražio je da događaj otkažu ili organizatori ili država.

„Ej, naše društvo je takvo. Moral našeg društva je takav, mi to ne prihvatamo! I nemojte da pravimo nešto što zaista nema nikakvu podršku i neće nikada imati nikakvu podršku u ovom društvu“, rekao je Vladimir Đukanović iz Srpske napredne stranke.

Tema je aktuelna i na društvenim mrežama. Lider Narodne stranke Vuk Jeremić organizuje ankete i pita ko tu manifestaciju podržava.

Neprihvatljivo je da se diskutuje o tome da li neko sme da šeta ulicom ili ne, to pitanje je regulisano Ustavom i zakonima, a učesnici šetnje nikoga ne ugrožavaju“, napominju u inicijativi A11 i dodaju da ima sijaset drugih problema građana kojima bi političari mogli da se pozabave.

„To koketiranje sa desnicom i koketiranje sa idejom zabrane Prajda, ugrožavanja tradicionalnih vrednosti i slično, upravo je nastavak jedne stare politike koja u Srbiji postoji jako dugo, koja potpuno sprečava bilo koga ko ‚pripada‘ nekom drugom, nekoj drugoj grupi, da ostvaruje svoja prava i da bude ravnopravan sa ostalima u društvu“, objašnjava Danilo Ćurčić iz Inicijative A11.

A najdalje su u napadama i osudama otišli pojedinci iz Srpske pravoslavne crkve, koji proklinju i prete.

„Da imam oružje i to bih upotrebio i tu bih silu upotrebio, samo da ga imam“, rekao je episkop banatski Nikanor.

Zbog ovih reči morala je da reaguje poverenica za zaštitu ravnopravnosti. Napominje da je reč o govoru mržnje, pređena je crvena linija i prekršen je Zakon o zabrani diskriminacije.

„Zaista je vrlo teško razumljivo da takve opasne reči, kao što je poziv na nasilje, dođu od episkopa Srpske pravoslavne crkve i od čoveka kom je, između ostalog, u krajnjem slučaju kada govorimo uopšte o ljudima, o ljudskim bićima, u krajnjem slučaju i posao da širi toleranciju i razumevanje među ljudima“, rekla je za N1 poverenica.

Nepoznati počinioci ispisali su ponovo uvredljive grafite na izlogu Prajd info centra u Beogradu i to je 15. put da je taj prostor napadnut u prethodne tri godine.

„To dokazuje važnost održavanja Europrajda u Beogradu, koji će istaći važna pitanja sa kojima se LGBT+ zajednica suočava u zemlji i regionu“, poručili su nakon incidenta iz organizacije Civil Rights Defender