Opet se razmišlja o pooštravanju mera – vraćaju se maske, kako će đaci u škole

Vesti 11. avg 202219:28 115 komentara

Zbog porasta broja zaraženih koronavirusom, Krizni štab razmatra nove mere koje bi mogle da stupe na snagu od jeseni.

Pet meseci posle popuštanja epidemioloških mera ponovo se razmišlja o pooštravanju. Iz Kriznog štaba poručuju da se razmatra uvođenje obaveznog nošenja maski u zatvorenom i razmišlja o organizaciji nastave od 1. septembra.

„Odluku o tome kako će đaci ove godine krenuti u školu zbog epidemije kovid-19 Kizni štab doneće za sedam dana. Septembar je nezgodan jer se učenici vraćaju u kolektive, pa je povećan i rizik od rasta broja zaraženih“, rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović.

POVEZANE VESTI:

Iz udruženja Ujedinjeni protiv kovida se slažu sa ovakvom odlukom i kažu da bi bilo neophodno da deca nose maske M95, koje bi, po mišljenju doktorke Slavice Plavšić, trebalo da budu obezbeđene iz budžeta.

„Ono što je takođe značajno, što je trebalo do sada uraditi, ali nikada nije, to je testiranje dece dva puta nedeljno, naravno o državnom trošku. Na taj način bi se sprečilo ili znatno smanjilo da se zaražavaju zdrava deca od strane asimptomatskih prenosilaca i onih sa minimalnim tegobama koji su ipak tog dana došli u školu“, rekla je doktorka Plavšić.

Broj zaraženih je sigurno neuporedivo veći od 7.000 registrovanih po danu, zbog toga što se veliki broj zaraženih ne testira, smatra doktorka Plavšić. Nošenje maski zato je sada, smatraju stručnjaci, najznačajnija mera i da je neophodno, osim u zdravstvenim ustanovama, nositi ih i u javnom prevozu i na mestima gde se okuplja velik broj ljudi.

„Preko glave, jedva sam čekao da skinem. Ja ne znam šta je ovo, još radim tu u trgovini u radnji, biće opasno“.

„Vidim ne nose, bože me sačuvaj“.

„Nosim i gde god vidim da je potreba, čas posla ovako izvadim i stavim“.

„Jedino maska M95, jedino ona štiti, a ko ima para da nosi tu masku“.

„Pa nosiću ako treba, a ako ne… Nikom ništa.“

„Ako uvedu nove mere i ako se ja budem osećala da moram da je nosim, ili se nešto zdravstveno dobro ne osećam, mislim da ću je onda nositi“, rekli su građani s kojima smo razgovarali.

Epidemiolog Tiodorović očekuje da će se uskoro pojaviti i nova vakcina prilagođenija omikron soju. Do tada, preporuka stručnjaka je da se treba vakcinisati dostupnim vakcinama, što posebno važi za starije od 60 godina.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare