Opet se razmišlja o vraćanju obaveznog vojnog roka, nejasno koliko bi to koštalo

Vesti 04. jan 202119:32 > 21:35 189 komentara

Ministar odbrane Nebojša Stefanović potvrdio je da se temeljno razmatra ideja o uvođenju služenja redovnog vojnog roka, ali da je laž da se zbog toga planira otpuštanje profesionalnih vojnika. Nekadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac tvrdi da postoji ozbiljan problem sa ljudstvom, zbog sve manjeg odziva za dobrovoljno služenje Vojske. Nejasno je koliko bi državu koštalo vraćanje obaveznog vojnog roka.

Opet smo u stroju i opet komanda ne glasi ni „mirno“, ni „na mestu voljno“ – opet se po ko zna koji put u poslednjoj deceniji samo razmišlja o vraćanju obaveznog vojnog roka. Jedino je sigurno, tvrdi ministar, da eventualni povratak regruta neće značiti povlačenje profesionalaca.

„Spekulacije koje su se pojavile u javnosti da postoji ideja da se otpusti više hiljada profesionalaca iz Vojske Srbije, a povodom ideje o razmatranju uvođenja obaveznog služenja vojnog roka, apsolutna su laž. Želimo jaku, snažnu, opremljenu i dobro plaćenu Vojsku“, naveo je ministar.

I dok Vojni sindikat navodi da je u poslednjih nekoliko godina zbog nezadovoljstva više od pet hiljada profesionalaca napustilo Vojsku, aktuelni ministar najavljuje i zapošljavanje novih vojnika i veće plate. A ministar u čujem mandatu se odustalo od obaveznog odlaska u vojsku poručuje da priča o vraćanju vojnog roka više nije stvar marketinga i dodvoravanja građanima.

„Očigledno da se Ministarstvo odbrane tj. Vojska Srbije nalazi u jednom ozbiljnom problemu, čak je i ministar Stefanović to naveo, a to je da je popuna jedinica i sastava u izuzetno niskom nivou – mali odziv građana za dobrovoljno služenje vojnog roka, kao i problemi pri upisu na akademiju i ponavljanje konkursa govore o tome da je ugled vojske znatno niži i pored nabavka opreme koja je u međuvremenu stigla“, ocenjuje Dragan Šutanovac.

Ako ne vratimo obavezni vojni rok, nećemo ni imati vojsku 2025, poručuju iz Pokreta Dveri.

„Na žalost, ja sam svesna da to u ovom trenutku nije moguće zbog logističkih i materijalnih problema i žao mi je što je to dnevno politička tema, a ne predmet javne široke sveobuhvatne nacionalne rasprave. Mi do 10 hiljada pripadnika rezervnog vojnog sastava gubimo svake godine zbog starosne granice, a taj se broj godišnje popunjava sa 200 do 300 devojaka i mladića koji dobrovoljno služe vojsku“, kaže Marija Janjušević iz Dveri.

Jednu od najvećih prepreka povratku regrutne vojske predstavljao bi, između ostalih, i Ustav koji garantuje prigovor savesti. Međutim, svi se ipak prvo pitaju: A koliko je ta operacija realna sa finansijskog aspekta?

„Ne bih spekulisao o tome kolika bi bila cena vraćanja obaveznog vojnog roka s obzirom da još nema precizne analize tj. elaborata koji se prema nekim informacijama već uveliko radi u Ministarstvu odbrane. Paušalne izjave iz prethodnog perioda glasile su od 50 miliona do skoro 700 miliona evra, a i jedna i druga cifra deluju kao nerealne“, smatra vojno politički analitičar Vlade Janjušević.

Nedavno istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku otkrilo je da više od 70 odsto građana podržava vraćanje vojnog roka – ne zbog pretnji ili da bi se nadomestio broj profesionalnih vojnika, već da bi se mladi disciplinovali i poštovala tradicija, stoji u objašnjenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare