Opozicija i referendum o promeni Ustava: Ignorisati ili ne, pitanje je sad

Vesti 08. dec 202119:13 11 komentara

U susret referendumskom pitanju: "Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava?", zakazanom za 16. januar, jedan deo opozicije poziva na ignorisanje referenduma, a drugi građanima poručuje da izađu i glasaju protiv. Analitičari zaključuju da je za vlast jednako važna i izlaznost i uspešnost referenduma, ali da će zbog aprilskih izbora, kampanja za ustavne promene biti suzdržana.

Pročitajte još:

Narodni poslanici su u formulaciji referendumskog pitanja tek iz drugog puta „utvrdili“ šta treba „potvrditi“ – sad opozicija utvrđuje kako da se 16. januara potvrdi – to jest šta da poruči građanima.

„Više puta smo javno ponovili stav da je referendum u Srbiji 3. aprila, a ne 16. januara. Nećemo pozivati građane ni da izađu, ni da ne izađu na referendum o ustavnim promenama u delu o pravosuđu“, kažu iz Stranke slobode i pravde.

A u Narodnoj stranci objašnjavaju da još nemaju jasan stav prema referendumu, ali da će ga uskoro objaviti. Desno orijentisana opozicija nema dilemu.

„Muka mi je više od ideje o bojkotu, jednog, drugog, trećeg, ljudi, bojkot je poziv na odsustvo akcije, ja sam načelno po temperamentu protiv toga da se pasiviziramo. Izađite, glasajte kako god hoćete, iz naše perspektive mi vas pozivamo da glasate protiv“, kaže kandidat koalicije NADA za predsednika Srbije Miloš Jovanović.

„Pozivamo građane da izađu na referendum i glasaju protiv najavljenih promena Ustava jer ga je pokrenula Skupština bez opozicije pod ucenama iz EU. Najbolje je da bude obustavljen i otkazan“, rekao je lider Dveri Boško Obradović.

„Ukoliko ne bude previše ljudi koji bi glasali protiv onda to može da se knjiži i kao neka vrsta neuspeha opozicije i zbog toga verujem da će opozicija biti sklonija da referendum bojkotuje“, rekao je izvršni direktor Cesida, Bojan Klačar.

Kažu da ustavne promene u delu o pravosuđu imaju diskutabilan tajming – za širu javnost ne baš zanimljiva tema stiže u prazničnom januaru i to malo pre izbora.

„Za vlast naravno veoma važno da ovaj referendum bude uspešan u smislu jedne relativno pristojne izlaznosti i da naravno većina bude za, ali će i vlast imati na neki način skromnu ili suzdržanu kampanju“, kaže Klačar.

Građanima se referendumsko pitanje postavlja prvi put posle 2006. i trebalo bi da to bude prva primena novog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, koji će se posle najnovije odluke Vlade još malo izmeniti i dopuniti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare