Opozicija ispred Predsedništva: Rudnika Rio Tinto u Srbiji neće biti

Vesti 02. jun 202114:26 > 16:42 49 komentara

Nekoliko opozicionih stranaka i nevladinih organizacija poručilo je da "rudnika litijuma kompanije Rio Tinto u Srbiji neće biti" i da predsednik Aleksandar Vučić nema pravo da sklapa dogovore s njenim predstavnicima s kojima je razgovarao u utorak.

Oni su novinarima isped zgrade Predsedništva naglasili da ta kompanije nigde u Evropi ne otvara rudnike jer tamošnje vlasti to ne dozvoljavaju i da „raskopovanje“ Srbije u potrazi za litijumom nosi „veliku opasnost“ za životnu sredinu, zdravlje i znači raseljavanje stanovnika.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić je na skupu, uz ocenu da vlast Srbiju pretvara u „neokoloniju“, naglasio da se „velika opasnost“ nadvila nad Srbijom i upozorio da „nema popravke kada se unište reke i šume“.

Počitajte i:

„Nikakvog ekonomskog interesa nema zato što Srbija ima najnižu rudnu rentu u Evropi. Taj interes koji bi se ogledao u nekoliko miliona evra ili nekoliko desetina miliona evra godišnje, najbolje je uporediti sa softverom za obračun plata koji je Siniša Mali platio 60 miliona evra. Ako dobijemo deset miliona od Rio Tinta koji će razarati Srbiju, šest godina nam treba da platimo samo softver za obračun plata koji je ova vlast platila 60 miliona evra. To vam je njihova ekonomska logika. Pritom da rasteraju građane Srbije sa svojih ognjišta“, ilustrovao je Aleksić.

„Poruka za Rio Tinto je: Marš iz Srbije!“, poručio je predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović.

„Ako je Vučić njen glavni sponzor, a duboko sam ubeđen da jeste, ta kompanija neće otići dok ne ode Srpska napredna stranka (SNS) s vlasti“, dodao je on.

Naglasio je da planovi Rio Tinta „neće proći“ jer su se građani pobunili u više gradova, odakle su danas došli predstavnici nevladinih organizacija.

„Ova priča ovoj vlasti neće proći, to vidite ne samo po ovom ujedinjenju opozicije po ovom pitanju, nego po ujedinjenju građana širom Srbije koji su digli svoj glas protiv Rio Tinta i drugih geoloških istraživanja u njihovoj sredini. I to što mi sada čujemo iz redova režima, te medijske bajke kako se oni brinu o zaštiti životne sredine, verujte nikoga neće naterati da u to poveruje“, poručio je lider Dveri.

Kako je rekao Igor Radošević iz Stranke slobode i pravde, prerada jedne tone litijuma zahteva 150 tona vode pomešane sa sumpornom koselinom.

Naveo je da se istraživanja u potrazi za tom rudom sprovode na 20 lokacija u trouglu Zaječar, Loznica, Vranje.

Predstavnik Pokreta Oslobođenje Duško Kuzović pozvao je vlasti da „obustave rudnik u Jadru, obustave geološka istraživanja po Srbiji koja ne pristaje da bude ‘Eldorado’ za bandite ili rezervna rudarska kolonija“.