Opozicija kaže da „neće protiv volje roditelja“, ali i brani rad Anketnog odbora

Vesti 24. jul 202320:18 31 komentara

Utvrđivanje činjenica i okolnosti koje su dovele do dva masovna ubistva u maju, kroz institucionalni okvir u vidu Anketnog odbora, definitivno će sačekati. Jutros je otkazan nastavak sednice koja je tek počela, a pojedini članovi odbora iz redova opozicije obratili su se javnosti. Poručuju da je vladajuća većina zloupotrebila molbu roditelja žrtava masakra, da bi blokirala rad odbora.

Poslednju reč da li je rad Anketnog odbora privremeno ili za stalno obustavljen daće poslanici, jer oni su i odlučili da ga formiraju sa 193 glasa „za“ i oni jedini imaju ovlašćenje da takvu odluku donesu, a ne predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić koji je rad odbora, tek što je počeo da zaseda, obustavio pozivajući se na molbu porodica žrtava.

„Tako su molbu roditelja iz OŠ „Vladislav Ribnikar“ koji su tražili da se Anketni odbor ne bavi onim čime se bavi sudski proces grubo zloupotrebili da bi suspendovali kompletan rad anketnog odbora“, rekla je poslanica i predsednica Anektnog odbora Marinika Tepić.

Današnja sednica tog tela trebalo je da objasni javnosti šta će odbor da radi, koga će sve iz institucija sistema da zove i kome da postavlja pitanja. Odgovor na pitanje zašto je rad obustavljen možda, kažu, leži u tom spisku koji je dugačak.

Predstavnici Ministarstva prosvete, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, predstavnici Ministarstva informisanja i telekomunikacija, predstavnici Ministarstva za brigu o porodici, kao i Saveta za prava deteta, predstavnici stručne službe i Saveta REM-a, glavni i odgovorni urednici televizija i štampanih medija koji krše zakone, etički i novinarski kodeks, Nataša Dubak, zamenica javnog tužioca, Veselin Milić, načelnik beogradske policije, Nenad Stefanović, viši javni tužilac u Beogradu, predsednik Višeg suda u Beogradu, koji je bio na funkciji 2015. godine.

„Pitala bih tužiteljku Natašu Dubak iz Višeg javnog tužilaštva kako se to dogodilo da ubica iz Mladenovca bude nekažnjen 2020. godine i zašto je odustala da ga goni. Tražili bismo odgovore i od Veselina Milića, načelnika beogradske policije, ko mu je dao saglasnost da objavi spisak dece koja su takođe bila mete, a preživela su. To je jedno od pitanja koje su i roditelji iz „Ribnikara“ postavili“, dodala je Tepić.

Odgovarajući na objavu predsednika Pokreta slobodnih građana i člana anketnog odbora Pavla Grbovića na Tviteru predsednica Vlade Ana Brnabić je napisala: Neshvatljivo je da vas ta molba ne zanima i da nastavljate da insistirate da oni nemaju tapiju na bol. Mada, niste ih slušali ni kada su molili da se završi školska godina.

Poslanici opozicije ponovili su i danas da neće ići protiv volje roditelja, ali su naglasili da su sudski proces i ono što će raditi Anketni odbor dve potpuno različite stvari. Predsednica tog tela kazala je i da je bilo predloga pojedinh članova Anketnog odbora da se pozve i predsednik Aleksandar Vučić da odgovori na određena pitanja, s tim da bi se takva odluka morala doneti na samoj sednici. A nastavak sednice do daljeg je neizvestan.