Opozicija kaže da SNS u Nišu ulazi s „10.000 glasova prednosti“: Ministarstvo negira malverzacije sa spiskom

Vesti 28. maj 202421:11 13 komentara

Opozicija u Nišu tvrdi da Srpska napredna stranka u izbornu trku ulazi sa prednošću većom od 10.000 glasova. Do takvog zaključka došli su, kažu, analizom podataka iz biračkog spiska. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave demantovalo je te navode i negiralo bilo kakve malverzacije sa biračkim spiskom.

U decembru je uz svoj, dobila još tri glasačka listića. Sada stižu dva različita, ali jedan birački listić čoveka koji ne živi na njenoj adresi redovno dobija za svake izbore.

Onog sa kojim po biračkom spisku deli adresu ne poznaje.

„Ni oči mu nisam videla, niti čula, niti mi je poznato“, kaže Lidija Petrović.

POVEZANE VESTI

Ali mu ime dobro zna, jer na njega ne stižu samo pozivi za glasanje, već i različite opomene, a stigli su i izvršitelji.

„Cele noći nisam spavala. Od suza u advokatskoj kancelariji nisam mogla da ispričam šta se desilo. Dali su mi šećer i vodu, rekli da ne brinem i idem u SUP“, priča za N1.

Odatle je uspela da dobije potvrdu da čovek sa biračkog spiska ne stanuje zaista na njenoj adresi.

Predstavnici opozicije tvrde da je u biračkom spisku takvih mnogo.

„Ja bih podvukla da ovo zaista nisu izbori, da se birački spiskovi moraju srediti, da je ovo jedna papazjanija od biračkog spiska“, naglasila je Vesna Stojanović iz stranke „Srce“.

Kažu da je to potvrdio tim informatičkih eksperata koji je upoređivao promene na spisku na izborima u poslednje dve godine.

„Promena između 2022. i 2024. je neverovatnih 36.306 imena u biračkom spisku, odnosno 16 odsto. Dolazimo do onoga što ne možemo objasniti, zašto je 9.051 ime brisano iz biračkog spiska i po kom osnovu je 10.000 imena upisano. Taj neobjašnjivi višak predstavlja moguće fantome“, kaže Saša Popović iz Stranke slobode i pravde.

U saopštenju ministarstva se navodi da se, prema podacima koji su bili dostupni na zvaničnom sajtu ministarstva, uočava trend pada broja birača na teritoriji Niša, pa ih je tako 23. oktobra 2021. godine bilo 229.338, a 23. oktobra 2022. godine 228.249. Podaci govore i da je posle godinu dana, 23. oktobra 2023. godine, broj birača upisanih u birački spisak bio 227.899, dok je na zaključenju biračkog spiska 17. maja ove godine bilo 226.266 birača.

Ta statistika jasno pokazuje da nema mesta nikakvim spekulacijama, čiji je cilj da zbune i obmanu javnost, navodi Ministarstvo državne uprave.

„Ovo je razlog zašto mi ne izlazimo na izbore, jer u startu SNS u odnosu na sve druge liste ima prednost od skoro 11.000 glasova, što je, kada se primeni na izlaznost 11 odsto“, navodi Jelena Milošević, takođe iz SSP-a.

Ističu da se trend promena u biračkom spisku ubrzava, naročito od parlamentarnih u decembru, do ovih izbora.

„Imamo 140 promena dnevno. To znači da se na svakih 5 minuta i 14 sekundi, puno radno vreme u dve smene dešava promena“, kazala je Milošević.

Nišlija Petar Tripšić kaže da se o razlikama stalno govori, ali njega takođe brine ono što je u biračkom spisku nepromenjivo. Ime njegovog sina, na primer.

U Srbiju nije došao od 2007, glasa u Sloveniji čije državljanstvo ima, a ovde za svake izbore dobije poziv na glasanje.

„Kako to, ne znam“, pita se Tripšić.

Kaže da je više puta obilazio nadležne i ništa nije saznao.

„To ode pod tepih, kao što sve ide pod tepih. Može ovo da spreči da se ode od vrata do vrata, da proveri koga ovde ima, koga nema“, rekao je.

Koga ima, koga nema, glasanje po ovom biračkom spisku je u nedelju, 2. juna.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare