Opozicija na Kosovu kritikuje način na koji je Kurti pokušao da sprovede mere

Vesti 01. avg 202214:38 1 komentar
N1

Opozicija na Kosovu kritikovala je vladu Aljbina Kurtija zbog načina na koji je pokušala da uvede mere reciprociteta na severu, ocenjujući da je na taj način naneta šteta Kosovu.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je Vlada Kosova odlaganjem sprovođenja odluke o ličnim dokumentima i preregistraciji vozila, nanela štetu Kosovu.

Haradinaj je naveo da Kosovo nema komfor da „radi eksperimente“ i da „bezbednosne operacije za proširenje suverenitata“ Vlada mora dobro da prouči, analizira i objasni.

„Svaka akcija zaustavljena na pola puta, kao sinoć, je gubitak za Kosovo. Sprovođenje reda i zakona nema alternativu i treba da se obavi u bliskim konsultacijama s bezbednosnim saveznicima. Rok od 30 dana za implementaciju reciprociteta trebalo bi da se vrlo ozbiljno iskoristi. Državu Kosovo slabe ne samo kriminalne bande na severu, već i neuki i pripravnici u vlasti. Ustav države je jači od kriminalaca na severu, neznalica i pripravnika u vlasti“, ocenio je Haradinaj.

Sličnog je stava i potpredsednica Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku koja je ocenila da je Vlada Kosova juče preduzela akciju koja nije bila dobro isplanirana, nije pravilno koordinisana i nije dogovorena sa međunarodnim partnerima.

UN/arhiva

Čitaku je navela da se zbog lošeg upravljanja kosovske vlade akcijom, stvara utisak da je sever Kosova van kontrole.

„Akcija je dokazala da odluka o delovanju nije bila dobro isplanirana i zbog toga nije sprovedena. Nesprovođenje ovih odluka Vlade stvara utisak da je na severu situacija van kontrole. Delovanje Vlade je trebalo unapred da bude usaglašeno s našim međunarodnim prijateljima, ne u poslednjim trenucima krize. Partnerstvo je važno koliko i suverenitet“, rekla je Čitaku, prenosi Kosovo onlajn.

Ona naglašava da je zabuna nastala u javnom mnjenju i zatražila od vlade da objasni šta je nova odluka i šta će se desiti u narednih 30 dana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare