Opozicija napustila sastanak u Skupštini: „Bio je predstava za goste“

Vesti 11. apr 202412:29 > 13:20 150 komentara

Deo opozicije koji je danas prisustvovao trećem kolegijumu u Skupštini Srbije napustio je salu nešto posle 12 sati.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić rekla je na konferenciji za novinare posle sastanka da su napustili „takozvani sastanak“.

„Nešto što je trebalo da liči na nastavak doijaloga“, rekla je.

Prema njenim rečima, kolegijum je bio „samo predstava za goste“.

Podsetimo, ovom trećem sastanku dela opozicije i predstavnika vlasti, za razliku od prethodnih sastanaka, ovom su prisustvovali i predstavnici NVO – CRTA, CeSID i Transparentnost Srbija. Tu su bili i američki ambasador Kristofer Hil i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, kao i šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu.

„Pitala sam i uvažene goste, pošto smo javno rekli da nismo zagledani u ‘dilove’ vlasti da bi im se pogledalo kroz prste… Mi smo zagledani u predstavnike onih države koji su bili danas na sastanku, zemalja institucije rade svoj posao… Pitala sam ih da li u njihovim državama postoje izbori na kojima su zaposleni u javnom sektoru dužni da iza paravana zaokruže Aleksandra Vučića, da neke Jasne Kašiković budu kažnjene jer nisu htele na miting SNS-a i slično“, navela je Tepić.

Pošto su, kaže, sigurno da to nije tako u tim državama, uputili su im poruku da ne pristaju „ni na šta manje“.

„Ovo nisu samo nelegitimni izbori, ovde imamo problem i sa nelegalnošću izbora, jer imate zloupotrebu biračkog prava i Zakona o prebivalištu“, rekla je.

Dodala je i da je opozicija pokušala da prisutbim gostima na ovom trećem sastanku predoči kako su izgledala prethodna dva i da pokažu da Ana Brnabić pokušava da krivicu prebaci na njih.

„Kako mi ne želimo da učestvujemo u dijalogu… Brnabić je govorila neistine, mi smo bili spremni kao u bunkeru da sedimo dan i noć da iznađemo rešenja, jer mi se borimo da izađemo na izbore, a ovo će biti farsa od izbora“, kazala je Tepić.

Lutovac: Bez tri zahteva opozicije, ostalo nema smisla

Predsednik DS Zoran Lutovac izjavio je da je on predložio dopunu dnevnog reda.

„Pošto dnevni red nije ustanovljen dogovorom, predložio sam dopunu dnevnog reda koja bi uključivala i ovo o čemu smo pričali – da najpre sprovedemo naša tri zahteva, koji su i preporuke ODIHR-a, a koje treba da se ispune da bi sve ostale preporuke imale smisla“, kazao je.

N1

Drugim rečima, pojašnjava Lutovac, kada se tri zahteva opozicije koji se tiču biračkog spiska, medija i raspisivanje lokalnih izbora u istom danu, dogovore, onda, kaže, ove druge preporuke imaju smisla.

„Ako se to ne prihvati i rešavamo jednu po jednu u vreme kada je već počeo izborni proces, onda to nema smisla“, naglasio je Lutovac.

Prema rečima Lutovca, dijalog je zakazan s ciljem da se „međunarodnoj zajednici i građanima prikaže kako je vlast otvorena za dijalog“.

„Ali, suština je da oni negiraju da postoji problem po pitanju izbora i da postoji politička kriza. Mi jesmo u krizi, ne samo izbornoj, već u dubokoj političkoj krizi“, ocenio je Lutovac.

Đorđević: Izbori svakako neće biti pošteni

Biljana Đorđević iz Zeleno-levog fronta kaže da se na današnjem sastanku „nije odmaklo daleko“.

„Ali je važno da su tom sastanku prisustvovali predstavnici Crte i Transparentnosti. Demaskirali smo priču da oni idu ka ispunjavanju preporuke a da mi to kočimo“, kazala je Đorđević.

N1

Prema njenim rečima, ukoliko vlast nastavi „sa manipulacijama“, ide se ka tome da izbori „neće biti održani u bilo kakvim drugačijim uslovima“.

Đorđević je navela da bi trebalo razgovarati u drugačijem formatu, ali je priznala i da je za to možda već kasno.

Na pitanje da li to znači da opozicija ide u bojkot, kazala je: „To je sada pitanje kako ćete se politički boriti, ali ako izbori budu održani, oni svakako neće biti pošteni“.

Aleksić: Nema volje, žele da se igraju sami

Miroslav Aleksić iz Narodnog pokreta Srbije rekao je uoči kraja sastanka da vlast ni danas nije pokazala želju da se postigne dogovor tako što će svi izbori biti spojeni i da se napravi dogovor o medijima.

N1

„Oni su planirali sastanak tako da govorimo o nekim stvarima koje jesu deo Odirovih preporuka, ali suštinski ne menjaju ništa. To su promene tih pet zakona“, precizirao je Aleksić.

On je kazao da se ne mogu tokom kampanje simulirati prgovori o izbornim uslovima, a SNS je već predao izbornu listu i u kampanji su.
„To je potvrda da vlast ne želi da suštinski ništa promeni, ne želi opoziciju, ne želi da se političke tenzije u društvu smanje, već da manupuliše i dalje da stvaramo privid da se tu nešto dešava“, istakao je Aleksić.

On je podsetio da je prva preporuka ODIHR-a bila da se sve preporuke ispune pre raspisivanja narednih izbora, ali da je opozicija odustala i od te prve preporuke, tražeći one osnovne.

„Nema volje, žele da se igraju sami“, istakao je Aleksić.

Kada je reč o prisustvu stranih ambasadora Kolegijumu, Aleksić je rekao da ga je to iznenadilo i da opozicija nije bila unapred obaveštena.

POVEZANE VESTI

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare