Opozicija će se žaliti na nacrt iz Brisela, ne isključuje bojkot i protest

Vesti 08. sep 202119:39 > 19:4448 komentara

Da je nacrt koji je stigao iz Brisela - uopšten, smatraju stranke koje učestvuju u međustranačkom dijalogu sa vlašću i posrednicima iz Evropskog parlamenta. Zameraju to što nema konkretnih rešenja, ne vide na koji način će se urediti pojavljivanje svih političkih aktera na javnom servisu, dok se na predlog da se i nezavisnim medijima omogući emitovanje programa na nacionalnoj frekvenciji nisu osvrtali. Kažu da će pisati primedbe i ponovo ne isključuju bojkot i proteste.

Dokument koji bi trebalo da bude kompromis vlasti i opozicije, postignut uz pomoć medijatora iz Evropskog parlamenta, za opozicionare je:

Povezano:

„Dosta uopšten i on može biti osnova za dalje razgovore“, prema mišljenju Miroslava Aleksića iz Narodne stranke.

„Sadržinski, suštinski vrlo siromašan“, prema oceni Pavla Grbovića iz PSG.

„Ima puno stvari u samom dokumentu koje su diskutabilne“, smatra Nebojša Zelenović iz Zajedno za Srbiju.

„Po formi, to je nacrt, okvirni dokument koji upućuje na to šta bi trebalo učiniti da se steknu uslovi za slobodne i poštene izbore. Sadržinski gledano, u ovom tekstu nema ključnih odredbi – procedura i mehanizama uz pomoć kojih bi se zadati ciljevi mogli ostvariti“, navodi predsednik DS Zoran Lutovac.

Stranka slobode i pravde misli da predlog nije prihvatljiv za građane Srbije. „Zato ga u ovakvom obliku Stranka slobode i pravde sasvim sigurno neće potpisati. O konkretnim primedbama na tekst obavestićemo evroposrednike i javnost posle razgovora sa partnerima sa kojima su radili na izradi zajedničke platforme za slobodne i poštene izbore“, rekao je lider te stranke Dragan Đilas.

Imaju primedbe i njihove kolege iz Socijaldemokratske i Nove stranke, ali su u nacrtu koji im je dostavljen našli i nešto za pohvalu.

„Oni su na ovaj način prvi put priznali da postoje problemi u izbornom procesu i da su naše zamerke na mestu. I to je jedina stvar u kojoj vidim zaista drastičan napredak“, kaže Aris Movsesijan, predsednik Nove stranke.

„Značajno unapređenje u odnosu na postojeću situaciju“, ocenjuje Konstantin Samofalov, portparol SDS.

Ali, ukoliko bi se sve pobrojano primenilo, misli Samofalov… „Pre svega tu mislim na eventualno proširenje broja članova RIK-a predstavnicima opozicije. Ima i dobrih predloga rešenja u vezi sa zaustavljanjem funkcionerske kampanje“, kaže.

Na papiru koji je stigao iz Brisela našao se i predlog da da medije prati privremeno nadzorno telo poput REM.

„I sada je samo pitanje tačnih odnosa koliko će biti iz opozicije, koliko iz vlasti, a koliko iz REM-a u tom telu koje će nadzirati, koja će biti tačno ovlašćenja tog tela“, navodi Movsesijan.

Međutim, time nije rešeno pojavljivanje stranačkih predstavnika u medijima, posebno na javnom servisu. I to će biti sadržaj pisma koje će kao odgovor na ovaj nacrt poslati stranka Nebojše Zelenovića.

„Nisam video da postoji bilo šta što se tiče izbacivanja mafije iz izbornog procesa. Evo, ja sam imao dokaze i suočili smo se sa ozbiljnim pritiscima organizovane mafijaške grupe i to se dešava u svim gradovima“, navodi Zelenović.

„Ono što je posebno sporno je to da su predstavnici vlasti dobili ekskluzivitet da dobiju taj dokument ili neki dokument od evroparlamentaraca još pre nekoliko dana, a da smo mi to dobili tek sinoć“, ističe Miroslav Aleksić. Narodna stranka će se u petak baviti ovim dokumentom i odlučiti šta će dalje da radi, po pitanju i pregovora i izbora.

Socijaldemokrate će o predlogu evroparlamentaraca razgovarati unutar opozicije, a Pokret slobodnih građana će možda poslati i amandmane na tekst. „Mi ne odričemo mogućnost da će taj dokument do kraja biti dorađen, ali jednostavno dosadašnji tok postupka nam ne daje previše nade da će taj postupak biti završen na način koji bi doveo do suštinskog poboljšanja izbornih uslova“, kaže Grbović.

Ne daju nade ni reči pregovarača SNS-a Vladimira Orlića. Naravno, pod uslovom da su tačne. Dok on poručuje da ovakav papir ne prihvataju, Zelenović odgovara: „Odlično, onda neka dođe Orlić i neka kaže da neće“.

N1: Šta ćete onda?

„Onda ćemo na ulicu“, navodi Zelenović.

A šta piše u nacrtu, pogledajte u prilogu Sanje Sovrlić:

Komentari

Vaš komentar