Opozicija o plakatima: Pokušavaju da nas povežu s događajima od pre 20 godina

Vesti 15. mar 202314:37 36 komentara

Predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je da uvredljivi plakati koji su protiv nje i drugih lidera opozicije izlepljeni u Beogradu predstavljaju "crtanje mete na čelo" od strane predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, koji, kaže, pokušava da "mlade ljude poveže sa događajima koji su se desili pre 20 godina".

Đurđević Stamenkovski je, odgovarajući na pitanje na konferenciji za novinare ispred Hrama Svetog Save, rekla da Vučić „polemišući“ o događajima iz prošlosti „pokušava da očuva svoj status“.

Ona je rekla da „nema sumnje“ da funkcioneri SNS-a stoje iza lepljenja uvredljivih plakata, od kojih je jedan zalepljen i ispred kuće u kojoj živi njena baka.

Lider pokreta Dveri Boško Obradović je rekao da lepljenje uvredljivih plakata izaziva „društvenu katastrofu“, a da „kačenje albanskih kapa“ na glave lidera opozicije „govori o slabosti režima“.

Obradović je dodao da režim preko uvredljivih plakata povezuje lidere stranaka koji pozivaju na odbacivanje francusko-nemačkog sporazuma sa događajima od pre 20 godina, kada je on bio apsolvent, a Đurđević Stamenkovski je imala 11 godina, dok je u isto vreme Aleksandar Vučić, preko Srpske liste, do skora delio vlast na Kosovu sa albanskim političarima, među kojima je poslednji aktuelni premijer Aljbin Kurti.

Najavljujući protestni skup „patriotskih i rodoljubivih snaga“ za odbranu Kosova u sastavu Srbije u petak u 18, Obradović je pozvao sve građane Srbije, stranke, udruženja, porodične ljude, patriote i domaćine da pokažu koliko im je stalo do opstanka Kosova u Srbiji, i da to urade u zajedničkoj šertnji od Hrama do zgrade u kojoj je kabinet predsednika Srbije.

On je naglasio da je skup nadstranački, učestvovaće mnoge javne ličnosti, a sa njega će biti upućena poruka upozorenja vlasti da nemaju pravo da prihvate francusko-nemački predlog sporazuma o Kosovu, jer je to ultzimatum. Obradović je napomenuo i da imaju informacije da će vlast da pošalje svoje ljude, provokatore, da izazivaju incidente, ali da će njihova redarska služba to odmah da prijavljuje policiji.

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je da se plaši da država u narednom periodu ide ka nestabilnosti, zbog Vučićevog prihvatanja sporazuma o Kosovu, a to pokazuje činjenica da ovih dana tenzije u društvu rastu.

Kad dođete u ovakvu situaciju, jedino legitimno, mirno i demokratsko rešenje jeste raspisivanje vanrednih izbora na svim nivoima. Ne postoji drugo racionalno rešenje, zaključio je Jovanović.

Predsednik Pokreta obnove kraljevine Srbije Vojislav Mihailović je pozvao sve građane da dođu ispred hrama Svetog Save 17. marta, jer se „Srbija uvek borila za nezavisnost i slobodu“, i sigurno će se i ovog puta izboriti za to.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare