Opozicija pisala EP: Vlast podriva šanse za uspeh međupartijskog dijaloga

Vesti 19. mar 202115:53 28 komentara
Evropski parlament
Frederick FLORIN / AFP

Grupa proevropskih opozicionih stranaka i pokreta u Srbiji optužila je vlast na čelu sa Srpskom naprednom strankom da podriva šanse za uspeh međupartijskog dijaloga i pozivaju Evropski parlament na što ranije konsultacije o tom procesu.

U pismu upućenom predstavnicima Evropskog parlamenta u međupartijskom dijalogu – Vladimiru Bilčiku, Tanji Fajon, Eduardu Kukanu i Knutu Flekenštajnu, kao i predsedniku Odbora za spoljne poslove EP Dejvidu Mekalisteru, naveli su da nizom poteza vladajuća stranka želi da smanji podršku opozicione javnosti da grupa proevropskih opozicionih stranaka učestvuje u dijalogu, ali i da smanji eventualne pozitivne efekte tog dijaloga.

U pismu koje potpisuju Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Ne davimo Beograd, Zajedno za Srbiju i Pokret za preokret, izražava se „ozbiljna zabrinutost zbog iskrenosti i posvećenosti“, kada su u pitanju poboljšanja koje može doneti taj proces.

Povezane vesti:

Oni navode da su i pre početka dijaloga vladajuće stranke i mediji koje oni kontrolišu, organizovali koordinisane napade na Evropski parlament, nezavisne medije, stručnjake nevladinih organizacija, koje su uključene u poboljšanje izbornih uslova, kao i političke protivnike. Grupa proevropskih i vanparlamentarnih stranaka i pokreta optužila je u pismu predsednika Skupštine Srbije Ivicu Dačića da je, nakon neuspešnog pokušaja da utiče na strukturu delegacije Evropskog parlamenta u međupartijskom dijalogu, nastavio da umanjuje značaj Evropskog paralamenta u celini, najavljujući usvajanje paralelne rezolucije u Skupštini Srbije, ali i stvaranje parlalelnog dijaloga.

„Dačić je najavio da će Vlada stvoriti sopstveni paralelni dijalog uglavnom sa njihovim marionetskim i satelitskim strankama, pod izgovorom da ne prihvataju sve opozicione stranke ulogu Evropskog parlamenta u popravljanju naše nestajuće demokratije“, navodi se u pismu i dodaje da je učešće u tom dijalogu javno potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali bez posrednika Evropskog parlamenta i, kako su naveli, „sa jasnom političkom namerom da podrije šanse za uspeh procesa, čiji ćemo deo biti i mi, zajedno sa Evropskim parlamentom“.

U pismu se navodi i da je Narodna skupština ponovo korišćena za „stravične i brutalne napade“ na nezavisne medije i organizacije civilnog društva, a posebno se apostrofiraju napadi na novinare portala KRIK i istraživače NVO CRTA.

„Paralelno sa tim napadima, povećao se i nivo brutalnosti prema opozicionim političarima sa jasnom namerom da se pokrije činjenica da su članovi SNS na visokom nivou bili umešani u organizovani kriminal, što je opozicija godinama naglašavala“, navodi se u pismu šest proevropskih opozicionih stranaka i pokreta.

Oni su ocenili da su svi nacionalni mediji, Narodna skupština, Vlada i javni resursi stavljeni u službu stvaranja lažnih činjenica o vezama opozicije prema organizovanom kriminalu i pranju novca.

„Nakon jasnih dokaza da su dokumenti korišćeni u ovoj kampanji falsifikat, zvanični nalog SNS-a na društvenim mrežama opoziciju je nazvao „lošim, kukavicama, sluzom, lažovima i lopovima“, dodaje se u pismu i pozivaju predstavnici Evropskog parlamenta da što pre započnu konsultacije sa vanparlamentarnom proevropskom opozicijom o formatu i temama međupartijskog dijaloga.

„Temeljno pripremamo niz argumenata i predloga o načinu na koji bi prevazišli nedostatke hibridnog režima koji je uspostavila SNS i vratili šanse da budući izbori budu prilika za stvaranje legitimnog parlamenta“, zaključuju u pismu Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Ne davimo Beograd, Zajedno za Srbiju i Pokret za preokret.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare