Opozicija podeljena oko ideje ministarstva za izbore, vlast je već odbacila

Vesti 23. jan 202119:32 > 19:32 28 komentara

Posle objavljivanja platforme o izbornim uslovima Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke i Pokreta slobodnih građana, gotovo ista reakcija na te predloge stigla je i od vlasti i od dela opozicije i nevladinih organizacija. Zahtevi se ocenjuju kao nerealni, pogotovo onaj koji se odnosi na formiranje novog ministarstva zaduženog samo za izborni proces. Lider Nove stranke Aris Movsesijan pozvao je sve opozicione stranke u utorak na razgovor o formulisanju najšire moguće zajedničke platforme cele opozicije, ali, kako saznaje N1, neće se svi odazvati njegovom pozivu.

Vlast je i pre nego što je objavljena odbacila pratformu o izbornim uslovima koju su izneli SSP i njeni partneri. Ipak, odškrinuta su vrata da se o toj platformi čuje na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, pa je Borko Stefanović dobio priliku da obrazloži za šta bi bila uloga ministarstva za izbore.

„Ministarstvo za sprovođenje izbora je vrlo realna stvar. Ono postoji. Mi to nismo izmislili, postojalo je u Severnoj Makediniji u formi Sekretarijata. U Crnoj Gori su ranije u periodu pred izbore postojala ministarstva koja je vodila opozicija. Ovo je neka kombinacija tih ideja. To bi ministarstvo imalo kompletnu nadležnost nad izbornim procesom. Ono bi imenovalo poverenike u javna preduzeća i javne ustanove. Ti poverenici bi imali zadatak da prekinu dosadašnju praksu pritiska i ucene zaposlenih u njima da moraju da glasaju za Srpsku naprednu stranku“, objašnjava potpredsednik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović.

Povezane vesti

Suparnik Borka Stefanovića u tom retkom tv duelu, Vladimir Đukanović, odbacio je i ostale zahteve Stranke slobode i pravde. Dvostruko uređivanje na RTS-u i RTV-u, razdvajanje izbora i da se liste ne mogu zvati po nekome ko se zapravo ne kandiduje.

„Prvi i najvažniji njihov cilj je da sa imena izbornih lista skinu ime Aleksandra Vučića, jer znaju da će to ime nama uvek doneti i prednost i pobedu I njihov drugi cilj je, ako nekako mogu, umuvaju u vlast bez izbora, pa zato predlažu tehničku Vladu. Pa kad to ne može da prođe, onda kažu dajte jedno ministarstvo. Jer znaju da ne mogu ništa da urade na nekim regularnim izborima“, kaže Vladimir Đukanović iz SNS-a.

Još jedna pokazna vežba političkog dijaloga odigrala se u Narodnoj skupštini. Predsednik parlamenta Ivica Dačić primio je delegaciju vanparlamentarnog DSS-a sa njihovim predlogom Zakona o vojnoj neutralnosti. Predsednik DSS-a, kada je reč o platformi koju je predložila grupa oko SSP-a, kaže da nije realna.

„Ideja takvog ministarstva, osim što ne postoji nigde, suštinski znači da ste ušli u Vladu. Malo je paradoksalno, ako sa jedne strane kažete da vlast nije legitimna, da su izbori nevažeći, a onda istovremeno tražite ulazak u jedno ministarstvo u toj Vladi, to onda zahteva promenu zakona“, poručuje predsednik DSS-a Miloš Jovanović.

Nova poziva na sastanak, SSP i Narodna stranka ne žele da dođu

Da poveže redove u opoziciji pokušaće predsednik Nove stranke. Aris Movsesijan misli da u predlozima koje je izneo Borko Stefanović ima dobrih elemenata. Movsesijan je sve lidere opozicije pozvao u utorak na sastanak.

„Krajnje je vreme da se prizovemo pameti i da se zapitamo možda – da li smo mi tu da promenimo ovo što ne valja i da zajedno stanemo ispred režima. To je sigurno ono što okuplja veliku većinu opozicionih stranaka. Treba da se stvori jedna referendumska atmosfera“, kaže predsednik Nove stranke Aris Movsesijan.

Ipak, kako saznaje N1, ni SSP, kao ni Narodna stranka, neće ići na sastanak u utorak. Dveri će na sednici predsedništva odlučiti o tome i odrediti se o platformi SSP-a, dok će Narodna stranka, kako saznajemo, praviti svoju platformu sa Skupštinom slobodne Srbije.

U Narodnoj stranci su iznenađeni time što su Đilas i SSP prihvatili saradnju sa PSG-om, koji je izašao na prošle parlamentarne izbore.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare