Opozicija protiv Šapića, novo odmeravanje snaga – ko će biti jači u Skupštini?

Vesti 14. nov 202219:22 4 komentara

Svojim potpisima, 39 opozicionih odbornika traži sednicu Skupštine, na kojoj će se raspravljati o smeni gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića. Sednica mora biti sazvana u roku od pet, a održana u roku od 15 dana. Pitanje je da li će imati kvorum za rad. Gradonačelnik Beograda poručuje da se može lako desiti da ne sednicu ne dođu. Za inicijativu opozIcije Šapić kaže da je politički performans.

„Ovde je 39 potpisa odbornika, koji zahtevaju vanredni sednicu na kojoj ćemo tražiti smenu gradonačlenika Aleksandra Šapića“, poručila je odbornica „Ujedinjenih“ Mila Popović (SSP)

„Ne ispiunjava moralne, pravne, niti političke uslove da obavlja funkciju gradonačelnika Beograda“, rekao je Miloš Pavlović iz Narodne stranke.

Tek što su predstavnici Ujedinjenih, Moramo, Narodne i Demokratske strane predali zahtev i izašli iz pisarnice Skupštine grada, gradonačelnik Šapić u istoj zgradi ušao je na dodelu diploma učesnicima radne prakse u beogradskim preuzećima. Nevoljan da govori za N1.

POVEZANE VESTI:

„Nema potrebe da me jurite sa kamerama, jer sam vam već jednom rekao…al evo ima, „Una“ je tu, pa oni snimaju“, rekao je gradonačelnik Aleksandar Šapić.

Pa pošto je snimala i Una, gradonačlenik je pristao da odgovara na pitanja N1. Inicijativu opozicije nazivao je politilčkim performansom.

„Ja sam predložio na prošloj sednici opoziciji da odmah predloži smenu zato što tada nemaju dilemu da li će imati kvorum“, navodi Šapić.

N1: Jel to znači da na ovoj koju su tražili neće imati kvorum?

„Moguće, može lako da se desi da mi ne dođemo na tu Skupštinu. A možda ćemo i da dođemo“, naglasio je.

Da li će doći ili ne? I kako će, ako dođu, glasati?. Biće to test i za vlast i za opoziciju.

„Ovo je idealna prilika da vidimo šta ostali odbornici, i većine i opozicije misle o tome da li grad treba da vodi čovek koji krši zakon“, smatra Mila Popović.

„On je pored krivičnog dela izvođenja nedozvoljenih građevinskih radova, izvršio i novo krivično delo kršenjem zakona o ozakonjenju objekata“, dodao je Pavlović.

Da odgovori na te optužbe, gradonačlenik nije iskoristio priliku. Važnije mu je bilo da režira ovaj prilog.

„Ja vam predlažem da vratite prošlu skupštinu, da u vašem prilogu postavite vaše pitanje, a onda isečete taj moj deo gde sam 10 minuta upravo o tome govorio. Ne bih da se ponavljam“, kaže Šapić.

Ali pošto prilog ne traje 10 minuta – evo suštine pređašnje gradonačelnikove odbrane. Dvanaest institucija učestvovalo je u ozakonjenju gradonačelnikove kuće. Zar mislite da je na sve uticao da krše zakon?

„Moram priznati da me vi očigledno smatrate mnogo moćnijim čovekom nego što i sam sebe doživljavam“, rekao je.

Ko će se pokazati moćnijim u predstojećem odmeravaju snaga gradonačelnika i opozicije?

N1: Jel imate u ovom trenutku najavu da bi neko još mogao da glasa za njegovu smenu?

Popović: Mi ne možemo da imamo u ovom trenutku takvu najavu niti znamo bilo šta o tome.

N1: Jeste li sigurni u većinu?

Šapić: Znate šta, u životu ni u šta ne možete da budete sigurni. Dokle god imam većinu, biću gradonačelnik, onog momenta kad je izgubim, neću je imati. Ali to ne zavisi…to ne mora da bude na ovoj Skupštini. To može da bude na sledećoj, na svakoj drugoj.

Da li će i kada Šapić izgubiti podršku većine, zavisi od odluke o vanrednim izborima u Beogradu, kaže novinar Zoran Panović.

„Ova vlast u Beogradu funkcioniše kao neka vrsta provizorijuma. Ako bi bili novi izbori u Beogradu u ovom trenutku teško je očekivati da bi Šapić vodio beogradsku listu SNS-a“, smatra Zoran Panović iz Demostata.

Jer joj na prethodnim izborima nije doneo glasova koliko se očekivalo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare