Da li bi legalizacija marihuane bila „zelena karta“ za slobodu Koluvije?

Vesti 29. apr 202119:48 > 23:19 55 komentara

Da li bi izmena zakona i legalizacija marihuane mogla da bude "zelena karta" za slobodu Predraga Koluvije, prvooptuženog za slučaj Jovanjica? Ministar zdravlja najavljuje skidanje kanabisa sa liste narkotika, opozicija sumnja da je to način da se uništi sudski predmet Jovanjica, a predsednik Srbije kaže da neće biti dekriminalizacije za marihuanu.

Inspektori za borbu protiv droga beogradske policije, kada su novembra 2019. godine upali na imanje Jovanjica, gde je prema optužnici pronađena najveća plantaža marihuane u Evropi, u fioci radnog stola Predraga Koluvije, pronašli su projekat o legalizaciji marihuane. Vlasnik Jovanjice elaborat je adresirao na Ministarstvo zdravlja. Nije stigao da ga zvanično pošalje, jer je uhapšen. Da li će se Koluvijini planovi ipak ostvariti, ukoliko se ostvare i reči ministra zdravlja, koji je pre desetak dana rekao da će Srbija kao članica UN ispoštovati odluku te organizacije da se marihuana skine sa liste narkotika.

Povezane vesti

„Već smo ušli u tu problematiku i mi kao članica UN-a ispoštovaćemo sve. Radimo na tome i kako su oni zamislili nema razloga da ne primenimo, a da ne ugrožavamo građane i zakonodavstvo“, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Veliki deo javnosti smatra neobičnom slučajnošću da se marihuana legalizuje baš dok je suđenje Koluviji i pripadnicima njegove organizovane kriminalne grupe u toku. Vučić, nedelju dana, posle izjave ministra Lončara, kaže: „Svako ko priča da to ima ikakve veze sa Jovanjicom – laže“. „Neće da se desi, gonićemo sve, sa marihuanom, za marihuanu, i neće biti dekriminalizacije, tačka“, tvrdi predsednik Vučić.

Ipak, opozicioni političar Miroslav Aleksić i dalje sumnja da vlast namerava da legalizuje marihuanu i pomogne Koluviji.

„Ukoliko opojna droga marihuana bude legalizovana, povučena sa spiska psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, iz razloga propisanih članom 5, stav krivičnog zakona Srbije, okrivljeni će biti oslobođeni optužbe, jer su proizvodili i prometovali supstancu koja se u krivično pravnom smislu više ne smatra drogom, pa više nema ni krivičnog dela“, naveo je Aleksić.

Za najnoviji NIN branioci pojedinih članova Koluvijine ekipe kriju identitet, ali ne kriju da bi legalizacija njihove klijente mogla da spasi robije, ili da bi zbog izmene krivičnog zakona, i blažih kazni, delo moglo brže da zastari, ukoliko se sa suđenjem bude odugovlačilo.

„U slučaju izmene zakona, okrivljeni ima pravo na primenu povoljnijeg zakona. Kanabis se trenutno nalazi na spisku opojnih droga sa obrazloženjem da može prouzrokovati oštećenje zdravlja ljudi i samim tim njeno posedovanje, proizvodnja, prerada ili prodaja predstavlja krivično delo. Ako bi se marihuana skinula sa tog spiska, upravo zarad lečenja ljudi, onda njena proizvodnja, držanje i promet neće se više smatrati štetni po zdravlje, a samim tim neće ni biti krivično kažnjivi ili će biti zaprećene niže kazne za nova krivična dela, koja se budu formirala u vezi sa tim“, piše NIN.

Sledeće nedelje trebalo bi da se održe pripremna ročišta za sudski postupak po optužnici Jovanjica 2. Kao okrivljeni u tom postupku, pojavljuju se Koluvijini saradnici, njegov tzv. „prsten zaštite“, koji su inače radili i kao pripadnici BIA, MUP i VOA.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare