Opozicija u dijalog u dve kolone – platforme slične, ali dogovora lidera nema

Vesti 02. mar 202119:2850 komentara

Još nije poznato kako će tačno izgledati politički dijalog između vlasti i opozicije, iako je predsednik Narodne skupštine pozvao stranke da imenuju po dva predstavnika u tom dijaologu. Međutim, opozicija, koja je do juče delovala potpuno razjedinjeno i podeljeno, uspela je da se grupiše u dva bloka. Jedan čine stranke koje su do prošle godine činile Savez za Srbiju, dok drugi blok čine partije okupljene oko SDS-a Borisa Tadića i Nove stranke, koju vodi Aris Movsesijan. Obe grupacije spremaju svoju platformu za pregovore.

Blok koji je činio Savez za Srbiju, kasnije i UOS, nadomak je dogovora o zajedničkoj platformi – potvrdio je za N1 Vuk Jeremić. Međutim, saglasnosti nema o tome kako će se pregovarati. Jeremićeva Narodna stranka ostaje pri svojoj ideji da opozicija izabere jednog ili dvojicu nestranačkih pregovarača, koji bi onda vodili dijalog u njeno ime.

„Da bi to bio najbolji put da se dijalog uozbilji i da ne bude neka vrsta rijalitija koji bi vlast volela da ima. I ovo što je Ivica Dačić predložio, aj sad sve partije, kojih ima na desetine, svi da pošalju po dva pregovarača. U takvom formatu ne može ništa da se dogovori i ne verujem da će evropski predstavnici, ako to vide, biti naročito zainteresovani da se ozbiljnije potrude nego pred poslednje izbore u prvoj rundi pregovora“, rekao je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.

Povezane vesti:

I Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa očekuje dogovor unutar opozicije – ali isključivo, kako kaže potpredsednik SSP-a Borko Stefanović – sa onim strankama za koje je jasno da ni pod kojim uslovima ne bi ušle u saradnju sa Srpskom naprednom strankm i Aleksandrom Vučićem.

„Mi razgovaramo i sa Narodnom strankom i sa Skupštinom slobodne Srbije i sa Dverima. Kad kažem mi, mislim na celu grupaciju DS, Zajedno za Srbiju, Ne davimo Beograd, PSG, Pokret za preokret i naravno naš SSP. Cilj je da objedinimo suštinski potpuno identične zahteve“, objasnio je Borko Stefanović.

Pokret Dveri insistira da opoziciona platforma grupacije koja je nekada činila Savez za Srbiju uključi i promenu izbornog zakona, odnosno preciziranje ko može da bude nosilac liste.

„Dakle, da ne može kao do sada da predsednik Republike bude nosilac svih lista, od one za Skupštinu, pa sve do mesne zajednice. Tražimo takođe i prestanak uredbe o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, jer je ta uredba sredstvo ucene i izvor pritiska na građane“, kaže Tamara Milenković-Kerković iz Dveri.

Šta kaže drugi blok?

Drugi blok opozicionih stranaka, u kome su Tadićev SDS, Nova stranka Arisa Movsesijana, DSS, Nova Srbija, Marko Bastać, kao i Lečićevo krilo demokrata, predaće svoju platformu koja je već usaglašena. Bitnih razlika u odnosu na predloge drugog opozicionog bloka nema. Međutim, nema ni saradnje.

„Nije loše čuti argumente i onih koji su učestvovali na izborima i onih koji nisu. Mislim da ta podela na lažnu i pravu opoziciju ili srednju jeste nešto neprirodno i ne vodi ničemu što je u cilju da vratimo poverenje građana u izborni proces. Možda je neko pogrešio, ali hajde da sednemo i pričamo“, kaže predsenik Nove stranke Aris Moivsesijan.

Dok se pravi početak dijalog tek očekuje, počela je sa radom i Radna grupa Vlade, koja treba da predloži promene zakonodavnog okvira i ambijenta za izbore na osnovu preporuka OEBS-ove Kancelarije za demokratiju. Posle prvog sastanka radne grupe sa nevladinim sektorom Crta je saopštila da država i dalje ignoriše ključne demokratske promene koje su neophodne.

Komentari

Vaš komentar