Opozicija u Lučanima protiv toga da ulica bude nazvana po Radošu Milovanoviću

Vesti 22. avg 202214:14 2 komentara
Milan Blagojević MB namenska n1
N1

Opoziciona odbornička grupa "Jedan tim" u Skupštini Lučana ocenila je da je preuranjeno preimenovanje "Radničke ulice" u ulicu koja će nositi ime bivšeg direktora fabrike "Milan Blagojević-Namenska" Radoša Milovanovića.

Odbornici Grupe građana „Jedan tim“ navode da „ne spore doprinos koji je Milovanović dao fabrici kao dugogodišnji direktor“, ali da se ne sme zaboraviti da se radi o javnom preduzeću koje „nose“ njeni radnici, radeći na vrlo opasnim poslovima.

Povezane vesti

„Za sve što je urađeno u Lučanima treba odati priznanje radnicima fabrike, a ne pojedincu kao da je davao svoj lični novac, što je čista zamena teza učinjena skupštinskom odlukom. Da ironija bude veća, ovom odlukom se upravo briše Radnička ulica, koja će ubuduće da nosi ime Radoša Milovanovića“, saopšteno je.

Većina odbornika Skupštine Lučana, koju čine Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije, izglasala je da bivši višedecenijski generalni direktor farbike „Milan Blagojević-Namenska“ u Lučanima Radoš Milovanović, koji je preminuo 21. aprila ove godine, dobije ulicu.

U predlogu, koji je lokalnoj Skupštini dostavila fabrika, navodi se da je „Milovanović dao veliki doprinos napretku i razvoju opštine Lučani, javnih ustanova, mesnih zajednica, kulturi i sportskim manifestacijama, kao i da je ceo svoj život posvetio preduzeću i opštini“.

Porodice radnika koji su nastradali u više eksplozija koje su se dogodile u namenskoj fabrici u Lučanima u proteklim godinama su ogorčene odlukom lokalne Skupštine da jedna ulica u opštini dobije ime bivšeg direktora te fabrike.

Milan Davidović, čija je supruga Vesna sa 28 godina poginula u eksploziji koja se dogodila u fabrici 1997. godine, rekao je novinarima da je očekivao da ulice u Lučanima dobiju imena po nastradalim radnicima.

Otac poginulog radnika Milomira Milivojevića (25), koji je sa još jednim radnikom Milojkom Ignjatovićem (55) poginuo u eksploziji baruta u fabrici 14. jula 2017. godine, ocenio je promenu imena radničke ulice u ime bivšeg direktora fabrike kao „sramotno“.

Milovan Milivojević, otac poginulog radnika, je pre tri godine pokrenuo sudski proces protiv sada pokojnog generalnog direktora fabrike Radoša Milovanovića i drugih rukovodilaca fabrike zbog pogibije sina.

Radoš Milovanović, koji je preminuo u 78. godini pre četiri meseca, u fabrici „Milan Blagojević-Namenska“ proveo je 55 godina, a u devet mandata obavljao je funkciju generalnog direktora, od 1982. godine do smrti.

Njegovoj sahrani prisustvovali su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Nebojša Stefanović i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare