Opozicija u Nišu podnosi krivične prijave protiv članova GIK-a, čeka odluku suda o ponavljanju izbora na dva biračka mesta

Vesti 24. jun 202411:28 12 komentara

Više od 20 dana posle lokalnih izbora 2. juna, pobednik u Nišu i dalje nije poznat. Opozicija do kraja nedelje očekuje odluku suda o ponavljanju izbora na dva biračka mesta, a danas podnosi i krivične prijave protiv pojedinih članova GIK-a.

Opozicija podnosi krivičnu prijavu protiv predsednice Gradske izborne komisije (GIK)  Danijele Milićević i protiv Ivice Stojanovića, koji je bio zadužen za regularnost izbora na biračkom mestu 10, gde je u zapisniku olovkom ispravljen broj glasova za Rusku stranku i ukupan broj birača koji su na tom mestu glasali.

Prethodno je opozicija u Nišu uputila prigovore za regularnost glasanja na mestima 10 i 18 na opštini Medijana, gde traže ponavljanje izbora.

Te prigovore je GIK odbila, a opozicija će danas sudu predati žalbe. Do kraja ove nedelje očekuju konačnu odluku suda, koji može da prihvati žalbe, pa da izbori budu ponovljeni ili da vrati sve na ponovno odlučivanje.

„Dakle, sud može da utvrdi da nije trenutak za meritorno odlučivanje, već da postoji mogućnost da GIK još jednom izvrši uvid i donese odluku o ponavljanju izbora, pre svega na izbornim mestima 10 i 18 na Medijani. Mi, međutim, očekujemo meritornu odluku Višeg suda, poštovanje zakona, dakle, da sud ubrza odluku i donese odluku o ponavljanju izbora na tim mestima. Do kraja meseca očekujem razrešenje ovih pitanja“, rekla je za N1 Dragana Milutinović iz pravnog tima opozicije.

Krivične prijave

Opozicija danas podnosi i krivične prijave protiv dva člana GIK-a.

„Podnosimo prijavu protiv predsednice GIK-a jer ona samovoljno odlučuje o rezultatima u Nišu, ne sačinjava službene beleške kada se utvrde nepravilnosti i takođe protiv Ivice Stojanovića koji je bio predsednik na biračom mestu 10, jer imamo osnovanu sumnju da je on prepravio brojeve. Protiv njega se već vode krivični postupci za falsifikovanje potpisa stanara u zgradi u kojoj živi“, rekla je Ana Eraković iz pravnog tima opozicije.

U Nišu je za 12. jun zakazana konstitutivna sednica u opštini Palilula. To je prva konstituivna sednica u Nišu, od kada su održani lokalni izbori 2. juna.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare