Jedinstvo na ispitu: Koliko je opozicija daleko od izlaska na izbore u jednoj koloni

Vesti 11. okt 202306:45 71 komentara
Nova.rs/Amir Hamzagić

Mogućnost da partije koje organizuju protest „Srbija protiv nasilja“ na izbore najavljene za decembar izađu na jedinstvenoj listi sve manje je realna, a trenutno je najizgledniji nastup tog dela opozicije u tri kolone, kažu izvori N1 iz više parlamentarnih opozicionih stranaka.

„Prvu listu činili bi Demokratska stranka, Pokret Srbija centar Zdravka Ponoša i stranka Zajedno. Na drugoj bi bili Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana i Zeleno-levi front, uz još nekoliko manjih stranaka i pokreta, dok bi u trećoj koloni bili Narodni pokret Srbije, Ekološki ustanak i eventualno Novo lice Srbije Miloša Parandilovića“, navodi funkcioner jedne od stranaka.

Povezane vesti:

Sagovornik N1 kaže da je Miroslav Aleksić poručio da će na izbore izaći samostalno ukoliko ne bude formirana jedinstvena lista proevropske opozicije.

„Aleksić će sigurno ići sa Aleksandrom Jovanovićem Ćutom, a postoji mogućnost da na njihovoj listi bude i monarhista Miloš Parandilović sa svojim Novim licem Srbije. Može da se desi i da Aleksić i Ćuta idu sa Đilasom, a da Parandilović pređe kod desničara. Prema mojim informacijama, Zeleno-levi front pravi dogovor sa SSP-om za Beograd, u kojem bi Dobrica Veselinović bio podržan za gradonačelnika. Postoji i rezervna varijanta, u kojoj bi ZLF napravio koaliciju sa pokretom Kreni-Promeni“, tvrdi naš sagovornik.

Kako kaže, u razgovorima je postavljeno i pitanje stranaka koje nisu parlamentarne, poput Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića.

„Razgovaralo se i o tome gde će Tadićeva stranka. Ali i oni sami imaju određena razmimiolaženja, pa su rekli da će nam se javiti naknadno kada se budu dogovorili među sobom šta je najbolje za njih“, napominje naš izvor.

Podela mandata najveća prepreka formiranju jedinstvene liste

Kao najveći problem i prepreku formiranju zajedničke liste opozicije vidi raspodelu poslaničkih i odborničkih mandata.

„Na osnovu čega ćeš da kažeš da je neka stranka jača, a neka slabija? Da li da se, recimo, radi neko istraživanje javnog mnjenja, ali se onda postavlja pitanje koje istraživanje je relevantno i realno. Postavlja se i pitanje finansiranja kampanje, kao i to oko kojih tema će se bazirati kampanja. Opozicija vrlo sporo donosi odluke i mislim da to govori o tome da luta, da su lični ciljevi i interesi prevagnuli nad opštim. Pričali smo i o tome šta to znači za građane, jer njima sad treba objasniti da ne treba da budu razočarani ukoliko opozicija ne izađe na jednoj listi“, naglašava sagovornik N1.

Prema njegovim rečima, do kraja meseca vodiće se „veoma teški“ pregovori unutar opozicije, verovatno na svaka dva dana.

„Mislim da je jako loše da ti pregovori budu skriveni od očiju javnosti. Ne postoji nijedna stvar koja može da bude tajna, ne vidim razlog da svi osim učesnika tih sastanaka budu uskraćeni za informacije“, smatra izvor N1.

N1

Dodaje da će desno orijentisane opozicione stranke nastupiti u dva izborna saveza.

„Prvu kolonu činili bi Zavetnici i Dveri, a drugu Narodna stranka, Novi DSS i Dosta je bilo, kojima bi mogla da se pridruži i Zdrava Srbija Milana Stamatovića“, napominje naš sagovornik.

Izvor N1 iz rukovodstva još jedne stranke koja je među organizatorima protesta protiv nasilja potvrđuje u razgovoru za N1 da je izborni nastup tog dela opozicije u tri kolone „realna opcija“.

„Stranka slobode i pravde pokušava da u svoju koaliciju privuče Narodni pokret Srbije i Zeleno-levi front, dok s druge strane Ćuta ubeđuje Aleksića da na izbore izađu odvojeno od ostatka opozicije. Zeleno-levi front se zasad ne izjašnjava. Indikativno je da se SSP u poslednje tri nedelje povlači iz gotovo svih opozicionih dogovora i akcija“, tvrdi sagovornik N1, dodajući da je i do njega došla priča o kontaktima između čelnika ZLF i Kreni-Promeni.

Lazović: Ne pregovaramo ni sa kim o odvojenim listama

Narodni poslanik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović u izjavi za N1 demantuje tvrdnje da je ta partija dogovarala izborni nastup mimo jedinstvene opozicione liste.

„Ne pregovaramo ni sa kim o odvojenim listama, dogovaramo se o zajedničkom izlasku na izbore organizatora protesta ‘Srbija protiv nasilja‘, koji proizilazi iz dokumenta Dogovor za pobedu. Ne razgovaramo ni sa Strankom slobode i pravde ni sa Savom Manojlovićem, niti sa bilo kojom pojedinačnom organizacijom o eventualnom odvojenom nastupu na izborima. Ukoliko ne bude postignut dogovor o zajedničkom izlasku na izbore, otvorićemo pitanje s kim ćemo ići i na kojoj izbornoj listi, u odnosu na to šta budu pokazala istraživanja javnog mnjenja da će najviše doprineti smeni vlasti“, navodi Lazović.

Nova.rs/Amir Hamzagić

Poručuje da ne vidi razlog da se opozicija ne dogovori oko zajedničkog izlaska na izbore, uprkos tome što, kako kaže, u delu opozicije postoji otpor prema toj ideji.

„Verujem da možemo da napravimo dogovor. Mislim da dogovor treba da objavimo u trenutku raspisivanja izbora, pa čak i ranije, kako ne bismo dozvolili vlasti da nas sabotira i na drugi način ugrozi zajedničku ideju. Čekamo nova istraživanja koja su bliža ovom trenutku jer se u međuvremenu Ekološki ustanak odvojio od stranke Zajedno, kao i Narodni pokret Srbije od Narodne stranke. Nova istraživanja pokazaće nam koji su odnosi u rejtingu između stranaka, pa će na osnovu toga mandati moći da se raspodele na fer način“, ističe Lazović, objašnjavajući da je reč o odvojenim istraživanjima za parlamentarne i beogradske izbore, kao i za neke lokalne izbore.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare