Opozicija za smenu gradske vlasti, ali kvorum na sednici moraće da im da – vlast

Vesti 15. okt 202219:07 25 komentara

Da li će opozicija u Beogradu tražiti sazivanje hitne skupštinske sednice o smeni gradonačelnika Aleksandra Šapića? Odgovor bismo mogli da dobijemo u utorak, za kada je zakazan sastanak predstavnika odborničkih grupa Ujedinjeni, Narodne stranke, Demokratske stranke i koalicije Moramo. Svi tvrde da su za smenu gradske vlasti, ali kažu - mora se razgovarati o taktici.

Pisanje BIRN-a o nelegalnom ozakonjenju gradonačelnikove nelegalne gradnje za Stranku slobode i pravde je dovoljan razlog da traže hitnu sednicu Skupštine Beograda o smeni Aleksandra Šapića.

POVEZANE VESTI

„Očekujem da ostatak opozicije to podrži, jer ne vidim ni jedan razlog da bilo ko iz opozicije ne podrži zahtev za smenu aktuelne vlasti. Sačekaćemo, videćemo“, kazao je lider SSP Dragan Đilas.

Sačekaćemo do utorka, za kada je zakazan sastanak dela opozicije.

„Sama sednica, o kojoj ćemo zajedno sa opozicionim odborničkim grupama odlučiti je nešto gde treba da se razgovara o smeni Aleksandra Šapića. Mi ne mislimo da je Šapić dobar gradonačelnik“, rekla je Natalija Stojmenović iz koalicije Moramo.

„Da li se gradonačelnik zove Vesić, Šapić, neki Vepić sutra, potpuno mi je svejedno. Suština je da mora da se promeni cela vlast. E sad da li je pravi put do toga traženje smene gradonačelnika zbog ovoga što je sada stvarno sramotno urađeno je drugo pitanje i o tome ćemo raspravljati sa našim partnerima iz opozicije“, izjavio je Filip Tatalović iz Demokratske stranke.

„I videti kada i da li ćemo tu sednicu zakazivati“, dodala je Stojmenović.

„Pitanje je sada šta je taktički najpametnije uraditi“, kaže Tatalović.

Jer, opozicija bi mogla do potpisa jedne trećine, odnosno 37 odbornika, koliko je potrebno za zakazivanje sednice Skupštine grada. Ali, može li do kvoruma za rad?

„Ja lično očekujem da i ako opozicija skupi potpise za vanrednu sednicu Skupštine, da predstavnici vladajuće većine u Skupštini grada Beograda svojim prisustvom neće dati kvorum i na taj način će opstruirati bilo kakvu raspravu oko nezakonitog postupanja Aleksandra Šapića“, mišljenja je Miloš Pavlović iz Narodne stranke.

„I ako odemo u Skupštinu u tražimo smenu Aleksandra Šapića, što mi tražimo na svakoj sednici Skupštine, postavlja se pitanje ko će glasati za nju od odbornika vlasti. Tako da je to pravo pitanje za njih. Da li njima smeta ovo što radi Šapić“, pita Tatalović.

Šapić ne smeta samo opoziciji. Od početka oktobra postao je meta tabloida koji važi za udarnu režimsku batinu. Za samo pet dana „Objektiv“ je aktuelnog gradonačelnika optužio da „uvodi špijune“, „rasipa milione“, „namešta milijarde“.

„Aleksandar Vučić predatorski, s obzirom da mu više nije potreban, pokušava da se reši Aleksandra Šapića. Jasno je da on više ne uživa tu podršku i da će se na prevremene gradske izbore ići ne zato što su oni nekom obećani nego zbog toga što Srpska napredna stranka ne želi Aleksandra Šapića na čelu Beograda“, smatra Miloš Pavlović.

Ako je opoziciji jasnije da će prevremenih izbora biti, na pitanje kada, odgovor čekaju od Aleksandra Vučića.

„Znam šta je Aleksandra Vučić obećao građanima Srbije. Javno obećao. Očekujem da se to obećanje ispuni i da na proleće imamo izbore u Beogradu“, naglašava Đilas.

„Ja sa gospodinom Vučićem nisam razgovarao, ništa mi nije obećao. Ne znam, to je jedna od čaršijskih priča. Imate priču da će izbori biti u decembru, da će izbori biti u martu, da će biti 2024“, dodaje Tatalović.

„Ta većina od jednog odbornika je tanka i naravno da će biti teško održati vlast u takvoj situaciji. Izbori su što se tiče Srpskog pokreta Dveri dobrodošli, jer ovakvo stanje nije dobro ni za Beograd ni za Beograđane“, kazala je Radmila Vasić iz Dveri.

Nije dobro, poručuju iz Dveri, ni to što oni nisu pozvani na sastanak opozicije u utorak. Poziv je javno upućen svim opozicionarima, a sastanak je dogovoren sa onima sa kojima smo inače u komunikaciji, odgovaraju iz Stranke slobode i pravde.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare