Opozicija zamera Orliću termin sednice: Zakazana u 11.10, nikada se nije desilo

Vesti 05. dec 202212:07 > 12:408 komentara

Deo opozicionih poslaničkih grupa zamerio je, uoči početka sednice Skupštine Srbije, zbog činjenice da je predsednik parlamenta Vladimir Orlić zakazao sednicu za 11:10, što se do sada nikad nije desilo, i istakli da je to zato da se na dnevnim redu ne bi našli predlozi za dopunu koje su podneli.

Pravila rada Skupštine, umesto Poslovnika, utvrđuje Orlić. Mi za Srpsku naprednu stranku nismo ni poslanici, ni politički neistomišljenici, nego neprijatelji koje će proganjati, rekao je šef poslaničkog kluba Moramo – Zajedno Nebojša Zelenović.

PROČITAJTE I:

Njegov zamenik Aleksandar Jovanović je rekao da je na jutrošnjoj sednici Kolegijuma Skupštine pitao Orlića po kojem zakonu i pravu je dozvolio da se po parlamentu „valja“ voditeljka Pinka Jovana Jeremić i snima za potrebe te televizije, a on ne može da uvede rudare iz „Resavice“ ili poljoprivrednike.

Sledeći put ću dovesti rudare, staviti nogu u vrata i uvesti ih. Ne postoji sila, Orliću, koja će to sprečiti. Ako hoćete da pravite cirkus od ove Skupštine – imaćete cirkus, upozorio je Jovanović.

Poslanik Demnokratske stranke Srđan Milivojević je naglasio da ne postoji logično objašnjenje zašto je sednica zakazana za 11:10, što nije zabeležano u istoriji višestranačja, a prvi put nije korišćena pisarnica u Domu Narodne Skupštine, nego ona u zgradi u Kralja Milana 14.

Stavili su da smo naš zahtev predali u 11:11 časova, a to pokazuje strah od naših pitanja koje smo želeli da se stave na dnevni red – ubistvo Olivera Ivanovića, afera „Jovanjica“, prisluškivanje predsednika SNS, dva minuta snimka nadzornih kamera sa naplatne rampe u Doljevcu, koji nedostaju, naveo je Milivojević.

Predsednica poslaničke grupe Ujedinjeni Marinika Tepić upozorila je da su poslanici opozicije u nedelju od 9:00 čekali da predaju dopune dnevnog reda, a onda je vladajuća većina „izvršila pravno nasilje“ i poslanicima uskratila nadležnost, izmeštajući pisarnicu u zgradu u Kralja Milana.

„Skupština je juče ličila na Divlji zapad, trčali ste, preko dva bulevara, u staru zgradu Skupštine da predate zahtev za sednicu. Vlast beži od opozicije. Šta je sledeće, hoćemo li imati pokretnu pisarnicu, kao onaj kombi Gorana Vesića“, zapitala je Tepić.

Poslanik Narodne stranke Borislav Novaković izjavio je da je Vladimir Orlić uveo vanredno stanje u parlament, „izvršio udar na Skupštinu“ i suspendovao prava poslanika, jer je načinom na koji je zakazao sednicu onemogućio poslanike opozicije da podnesu predloge za dopunu dnevnog reda.

„Zbog toga imamo krnju Skupštinu koja ne radi u punom političkom i pravnom kapacitetu“, dodao je Novaković.

„Naš posao je zakonodavna aktivnost i da uvrstimo tačke dnevnog reda koje su aktuelne, životne i koje građani od nas očekuju da predložimo kako bismo mogli da predstavljamo njihove interese“, rekao je Novaković.

Novaković je naveo da je „mimo svih normi i mimo svake političke kulture“ održavanje objedinjene rasprave o 35 tačaka dnevnog reda, od kojih je prva tačka državni budžet, a druga izbor sudija.

„Skupština se pretvara u cirkus i to želi Orlić, a mi kao opozicija želimo red i da Skupština radi primereno najboljoj pravnoj i političkoj tradiciji Srbije i da bude ogledno dobro kada je reč o pravnoj i političkoj kulturi. U tome smo, nažalost, onemogućeni“, rekao je Novaković.

Komentari

Vaš komentar