Opozicione stranke osuđuju napad na Aidu Ćorović

Vesti 04. jan 202211:46 > 14:12 2 komentara
N1

Zajedno za Srbiju (ZZS), Demokratska stranka i Pokret slobodnih građana osudili su napad na aktivistkinju Aidu Ćorović.

Iz Zajedno za Srbiju osuđuju napad na Aidu Ćorović u Beogradu i ocenjuju da su to „posledice ne ignorisanja, već direktne podrške ove vlasti onima koji mesecima čuvaju mural Ratka Mladica i terorišu građane kontrolišući jedan deo Beograda“.

„Napad huligana na Aidu Ćorović predstavlja napad na svaku slobodoumnu osobu koja je spremna da javno iznese svoje mišljenje u borbi za pravdu. Oni koji kreiraju govor mržnje i veličaju zločine junački su poturili dete da napadne Aidu. Umesto da ukoloni mural ratnom zločincu, vlast se svrstava uz one koji su ga napravili i one koji veličaju zločince“, navedeno je u saopštenju stranke.

Uz najoštriju osudu svakog napada „na neistomišljenike i hrabre građane“, stranka apeluje da nadležne institucije „procesuiraju napadače, a posebno nalogodavce“.

Povezane vesti:

„Ne smemo dozvoliti da se ovakve stvari dešavaju! Moramo pobediti bahatost, mržnju i podele koji se kreiraju u društvu među građanima, a nažalost i maloletnicima“, poručila je u saopštenjuZZS uz podršku Aidi Ćorović.

Zamenica predsednika Demokratske stranke (DS) Dragana Rakić pružila je podršku aktivistkinja Aidi Ćorović, koja je ponovo napadnuta na ulici i zatražila hitnu reakciju policije, saopšteno je iz DS.

„Policija mora da reaguje i da pošalje jasnu poruku svim nasilnicima da takvo ponašanje nije dozvoljeno i neće biti tolerisano, ni pojedincima, ni kriminalcima koji rade za režim“, poručila je Rakić.

Ona je, ocenivši kako nekima možda poslednji napadi na Aidu deluju bezazleno, naglasila da „u pitanju izuzetno ozbiljna situacija, jer se tako normalizuje nasilje“ i „daje signal da je u redu fizički se obračunavati sa svakim ko vam se ne dopada iz bilo kog razloga“.

Demokratska stranka poručuje da „staje uz Aidu Ćorović“ i „uvek će biti tu da pruži podršku svim građanima i građankama koje se osete ugroženo, pa makar i sam državni vrh bio uzrok njegovog straha“.

Pokret slobodnih građana osuđuje napade na Aidu Ćorović koji su se dogodili u prethodnih nekoliko dana i poziva ministarstvo unutrašnjih poslova da reaguje, pronađe napadače i učini sve da zaštiti svakoga ko je žrtva ekstremista u Srbiji.

„Ovi napadi direktno su povezani sa slučajem uklanjanja grafita osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću sa zgrade u Njegoševoj ulici u Beogradu, gde je policija umesto da spreči obnavljanje murala, privodila one koji su pokušali da ga uklone“, saopšteno je iz PSG.

Oni smatraju da je Srpska napredna stranka svojom politikom zaštite i relativizacije ratnih zločina doprinela podizanju tenzija u Srbiji, što je dovelo do toga da se desničarske ekstremističke grupe osećaju zaštićenim i slobodnim da sprovode nasilje nad svima koji se protive ratnoj retorici i mržnji prema drugim nacijama.

„Ustav i zakoni Srbije jasno kažu da je zabranjeno i kažnjivo raspirivati nacionalnu i versku mržnju i netrpeljivost, ali su njeni organi sprečeni da to sprovode, jer bi tada prvi na udaru bili ljudi iz vrha države i Srpske napredne stranke, pa i sam ministar policije Aleksandar Vulin“, zaključili su iz Pokreta slobodnih građana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare