Pripadnici bezbednosnih službi „uhvaćeni na delu“: Opozicioni aktivista špijuniran u Kraljevu

Vesti 13. jun 202420:08 13 komentara

O praćenju i snimanju nepodobnih aktivista uglavnom se samo priča. Međutim, u Kraljevu su pripadnici bezbednosnih službi snimljeni na delu. Žrtva "špijuniranja" bio je opzicioni aktivista Predrag Voštinić. Snimak onih koji su ga snimali zabeležio je sam Voštinić, a objavio nedeljnik Radar.

Snimak praćenja opozicionog aktiviste Predraga Voštinića nastao je desetak dana pre decembarskih izbora u jednoj kraljevačkoj kafani. Tu se aktivista Lokalnog fronta sastao sa predstvanicima OEBS-a i britanske ambasade, ali za stolom u neposrednoj blizini bili su agenti bezbednosnih službi, koji su ga, kako tvrdi, snimali.

„Toliko je bilo uočljivo i upadljivo da tako neko dođe do nas i stavi one laptop torbice sa objektivima. Bukvalno nismo mogli da ih ne primetimo, ali nismo želeli ni da ih ignorišemo. Bilo mi je dosta da se ponašam kao kunić u njihovim nastojanjima da nas oblate“, kaže opzicioni aktivista Predrag Voštinić.

Voštinić je objasnio da je njegov snimak objavio nedeljnik „Radar“ šest meseci kasnije, zbog toga što se novinar Vuk Cvijić zainteresovao za slučaj.

Nije se ovaj aktivista sa ljudima koji su zaduženi da prate izbore sastajao tajno, ali je vlast to zlupotrebila.

„Oni su pravili fotografije. Delili su letke po Kraljevu sa svim tim opisima, koje su, uostalom, predstavnici ove vlasti koristili i 90-ih godina, taj narativ o stranim plaćenicima i izdajnicima. Jedino oni nisu strani plaćenici i izdajnici kad se viđaju sa predstavnicima drugih država, ali ako se vidi bilo ko sem njih, e on je strani plaćenik i to je narativ totalitarne države“, kaže novinar „Radara“ Vuk Cvijić.

Pre devet meseci Voštinić je imao nezgodu u kojoj ga je automobil skoro bez kočenja udario na biciklu, a to je predstavljeno na sasvim drugačiji način, a postupak je i dalje u fazi istrage.

„U slučaju Predraga Voštinića bi trebalo podsetiti i da je u septembru prošle godine ‘pao sa bicikla’.. zapravo ‘automobil ga je pao sa bicikla’ i da je Voštinić je tada pretrpeo povrede i nadležne institucije nisu konstatovale sva oštećenja na njegovom biciklu“, podseća novinar Stefan Slavković.

Nije ovo bio prvi put da su se nepozvano društvu aktivista približili tajni agenti. Voštinić kaže da ga njihovo prisustvo, praćenje i snimanje ne iznenađuje.

„Država sve vreme promoviše virtuelne, nevidljive neprijatelje koji ovde prete Srbiji i njenim građanima, ali na lokalu ti neprijatelji moraju da budu devirtualizovani, moraju da budu otelotvoreni, da imaju ime i prezime. Ono što su meni najteže uradili jeste da ne razmišljam više kao normalan slobodan čovek“, ističe Voštinić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare