Opozicioni odbornici blokirali govornicu Skupštine grada Kragujevca (FOTO/VIDEO)

Vesti 24. apr 202411:08 > 13:10 9 komentara

Pozivajući se na povredu Poslovnika, 36 opozicionih odbornika blokirali su govornicu Skupštine grada Kragujevca insistirajući da prva redovna sednica ne može početi pre nego što se ne završi prethodna sednica sazvana po hitnom postupku.

Prethodna skupštinska sednica, sazvana na zahtev opozicije po hitnom postupku nije održana, jer se odbornici vladajuće koalicije dva puta uzastopno nisu pojavili na zasedanju.

Održavanje sednice po hitnom postupku tražili su opozicioni odbornici zbog stavljanja van snage sporazuma o isplati 300 miliona dinara privatnom licu za zemljište, koje je po njihovim tvrdnjama u vlasništvu grada.

Uprkos blokadi govornice, skupštinska većina koju čine odbornici SNS, SPS i GG 300 Kragujevčana utvrdila je dnevni red, nakon čega je ponovo usledila polemika opozicionih odbornika sa predsednikom Skupštine grada Ivicom Momčilovićem.

Za sada je neizvesno da li će i kako sednica biti nastavljena.

Tokom blokade govornice opozicioni odbornici su povremeno sa mobilnih telefona puštali himnu „Bože pravde“.

SSP Kragujevac
SSP Kragujevac
SSP Kragujevac
SSP Kragujevac
SSP Kragujevac

„Putem građanske inicijative da primoramo vlast da diskutuje“

Milan Tanović Tane, predsednik GO POKS Kragujevac, izjavio je da vlast u Kragujevcu nastavlja da beži od teme o 298 miliona dinara, krši poslovnik i „ubija demokratiju u Skupštini grada Kragujevca“.

„Opozicija u Kragujevcu pre početka redovne sednice skupštine grada Kragujevca tražila je da se prvo održi vanredna sednica koju je vlast zaključila a da nije ni otvorena, što je apsurd. Ne može se zaključiti sednica koja nije ni otvorena“, navodi Tanović u saopštenju i dodaje:

„Ako vlast smatra da je sednica bila otvorena, onda je zamenica predsednika skupštine grada Kragujevca morala da dozvoli diskusiju na istoj, što nije uradila“.

Sednica po hitnom postupku, kako dodaje, mogla je da se odlaže u nedogled, jer nije predviđeno drugačije. „Vlast je odlučila da ignoriše zahtev opozicije za održavanjem prethodno zakazane sednice, a nije htela ni da temu sa te sednice uvrsti u dnevni red. Sve ovo dovelo je opoziciju do situacije da aktivno ometa rad skupštine. Predsednik skupštine grada Kragujevca izjavio je za govornicom da će odrediti pauzu kako bi se izvršile konsultacije sa šefovima odborničkih grupa ali ni to nije uradio. Mislim da ćemo biti prinuđeni da putem građanske inicijative primoramo vlast da diskutuje po ovoj temi“, dodao je.

Opozicija sa Žiofreom

Delegacija opozicionih odbornika u Skupštini grada Kragujevca sastala se sa ambasadorom Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom, koji je danas u poseti tom gradu.

Odbornik Nikola Nešić, koji je prisusvovao tom sastanku rekao je FoNetu da su on i odbornik Slađan Rakić, upoznali ambasadora o aktuelnoj parlamentarnoj krizi u Kragujevcu.

„S obzirom da je ambasador Žiofre prethodno radio u sektoru OESCE za demokratizaciju društva predočili smo mu da lokalna vlast ne želi da na devni red Skupštine grada uvrsti raspravu koju traži 42 odsto odbornika“, rekao je Nešić.

Nešić je kazao da je Žiofre sve njihove navode uredno zapisao uz ocenu da razume zabrinutost za parlamentarizam „koji je važan stub demokratije i da to promoviše i EU“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare