Opre Roma: Elektrodistribucija u Nišu demonstrira silu nad najranjivijima

Vesti 12. okt 202215:43 0 komentara
AFP / Andrej Isaković

Organizacija Opre Roma Srbija saopštila je da Elektrodistribucija Srbije (EDS) nesavesnim ponašanjem u potpunosti ignoriše državnu strategiju i prioritete za uključivanje Roma, selektivno primenjuje legalnost u svom poslovanju i demonstrira silu nad najranjivijima u društvu.

Navodeći da je EDS u svom odgovoru na protestno pismo stanovnika niškog naselja „12. februar“ ocenio da su „neprihvatljivi zahtevi Roma iz naselja da nelegalno dobiju struju“ i da to naselje „ne ispunjava minimum uslova za priključivanje, a građani tog naselja imaju nerealne zahteve”, Opre Roma Srbija pita zašto se EDS ponaša kao država u državi.

Povezane vesti

Država kroz svoju strategiju za uključivanje Roma prepoznaje značajnu razliku između uslova stanovanja Roma i opšte populacije, naveo je Opre Roma Srbija.

Podseća se da prema državnoj strategiji za Rome, oko 67 odsto Roma stanuje u kućama koje nisu priključene na kanalizaciju u odnosu na 37 odsto opšte populacije, 11 odsto nema struju u odnosu na 0,1 odsto opšte populacije i da 39 odsto živi u lošijim stanovima i neuređenim naseljima naspram 10 odsto domaćinstava iz opšte populacije.

Ukazano je da su mnogi Romi dovedeni u siromaštvo uz niske prihode i nezaposlenost, što ih sprečava da samostalno unapređuju uslove u kojima stanuju, a troškovi stanovanja ugrožavaju zadovoljenje ostalih životnih potreba ili dovode do visokih dugovanja za struju, komunalije i grejanje.

Posledica toga je segregacija romskih naselja, njihova neuređenost i slaba opremljenost infrastrukturom i pretnja prisilnim iseljavanjam, uz neadekvatno postupanje i kršenje ljudskih prava prilikom raseljavanja neformalnih romskih naselja.

Zbog toga Opre Roma Srbija pita zašto onda EDS traži nemoguće uslove od stanovnika za priključenje struje mimo državne strategije i mera.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!