„Opšti haos u sektorima bezbednosti i pravosuđa“: Gosti N1 o privatizaciji institucija od strane vlasti

Vesti 20. nov 202321:49 21 komentara

Advokat Božo Prelević, novinar NIN-a Vuk Cvijić i bivši načelnik Vojnobezbednosne agencije Momir Stojanović ocenili su da je sektor bezbednosti u našoj zemlji ispolitizovan, a da su institucije sistema u rukama vlasti, pa zato i ne treba da čude optužbe pripadnika civilnog sektora koji tvrde da postoje špijunski napadi na njihove mobilne telefone. "Novinari bukvalno stavljaju glavu u torbu kada iznose takve podatke", upozorana Prelević.

Oni su se u emisiji Newsnight saglasili da je moderna tehnologija potencijalna opasnost u institucijama države pošto ne postoji model za kažnjavanje zloupotreba.

„Ovde se tehnika zloupotrebljava. Od malicionznih servera, Pegasusa, Predatora… Sve je to ovde u upotrebi i ja očekujem da se desi kao što sam video u nekim zemljama sveta da je moguće da u realnom vremenu unutar sale ja hvalim vladu, a da se napolju vidi da ja kritikujem vladu. Ovih dana kruži Šešeljev govor na mađarskomj jeziku koji nikada nije snimljen, a njegov je glas. Pošto nema etičkog limita, očekujem da se to (zloupotreba tehnologije) masovno zloupotrebljava. Samo je pitanje da li im to treba i da li imaju stručnjaka za to“, rekao je Prelević.

Prema njegovim rečima, ovde je prisluškivanje telefona postalo moderno još pre 2000. godine i da su svojevremeno bili otkriveni prislušni centri koji su bili stacionirani van Vlade Srbije.

Pročitajte još

„To su privatni prislušni centri, a u Izraelu su tada za relativno male pare mogli da se nađu uređaji koji odjednom prate po nekoliko telefona. Za  veće pare mogili su da se nađu uređaji koji odjednom prate nekoliko hiljada telefona. To je realnost i treba čovek da bude oprezan šta priča preko telefona, jer tako nešto postoji“, upozorava  Prelević i dodaje da Srbija dosta kasni u procesuirianju i kažnjavanju takvog ponašanja.

Ocenjuje da moderne tehnologije i savremeni programi predstavljaju sisteme pritiska i opasna oružja koja lako mogu da destabilizuju zemlju.

Vuk Cvijić podseća da postoje primeri da su i pripadnici policije prijavljivali da ih neko prati i nadzire.

„Imamo u BIA Situacioni centar, to je neka umotvorina SNS-a, i ne znamo zašto služi. Prema nekim informacijama, tamo je zaposlen mladi kadar SNS-a i oni nadgledaju društvene mreže“, istakao je novinar NIN-a.

Ukazuje i na to da iako postoji mogućnost za zloupotrebu moderne tehnologija i raznih softvera, nama se dešava da lica koja imaju kriminalne prijave budu zaposlena u policiji, i navodi kao primer Dijanu Hrkalović.

„Imamo potpunu privatizaciju bezbednosnog sektora i onda nije ni čudo što imamo da i profesionalci iz tog sektora prijavljuju zloupotrebe“, napominje Cvijić.

N1

U emisiju se uključio i bivši načelnik Vojnobezbednosne agencije Momir Stojanović koji je rekao da su institucije u sektoru bezbednosti potpuno politizovane, i partijski instrumentalizovane.

„Zato je širok spektar mogućnosti zloupotreba tih institucija, kao i da se nezakonito zadire u privatnost građana. Danas su institucije izuzetno politički instrumentalizovane i ne služe svrsi – zaštiti državnih i nacionalnih interesa, već služe zaštiti garniture na vlasti“, upozorava Stojanović.

Predočava da Skupštinski odbor kontrole bezbednosti postoji samo na papiru, kao i da se nikada nije sastao.

„Stiče se utisak da Služba kontroliše Odbor, a ne Odbor Službu“, podvlači sagovornik N1.

Ocenjuje da sve dok se monitoring centri, koji se nalaze u BIA i u UKP, ne izmeste u Ministarstvo pravde, biće mogućnosti za primene posebnih mera i nezakonito zadiranje u privatnost građana.

„Zato imamo opšti haos u pravosuđu i institucijama u sektoru bezbednosti. Imamo brojne zloupotrebe, za koje ćemo možda nekada saznati kada dođe neka demokratska vlast koja će dozvoliti da se izvršiti kontrola onoga što radi BIA.

Prelević je ocenio da se kod novinara koji se bave takvim temama radi o ozbiljnom herojstvu, i da „novinari bukvalno stavljaju glavu u torbu kada iznose takve podatke“.

Pominje i sudski spor protiv brata predsednika Srbije Andreja Vučića, u kojem se vidi težnja predstavnika vlasti da se „ugasi istina“.

N1

Ističe da i među sadašnjim i bivšim policajcima postoje oni koji pošteno rade svoj posao i koji pokušavaju da ukažu na razmere zloupotreba.

„Treba izuzetna hrabrost da kao novinar, sudija ili tužilac radite svoj posao najpoštenije moguće“, ukazuje Prelević i dodaje da sadašnja vlast radi što što radi zato što je „do grla upetljana u organizovani kriminal“.

„Ovde se afere otkrivaju tako što vam neko spolja otvori Skajp komunikaciju. Ali, kada neko otvori spolja tu komunikaciju, onda taj ima mogućnosti da glavnog aktera natera da donosi odluke po štetu države, što će sasvim soigurno da se desi sledeće godine po pitanju Kosova. To je nesumnjivo. Zato postajemo taoci veza vlasti sa organizovanim kriminalom. A kako to može da se prekine? Pa, samo na izborima“, procenio je Prelević.

Za predstojeće izbore kaže da se već sada vidi da su potpuno nepošteni, ali ipak poziva građane da masovno izašu na izbore i da „imaju u vidu budućnost svoje dece i sebe“.