Opštine pred blokadom računa zbog tužbi za eksproprijaciju iz 1930-ih

Vesti 09. mar 202319:33 6 komentara

Brojne opštine na jugu Srbije nemaju novca za vrtiće, isplatu socijalnih davanja, a o investicijama i ne razmišljaju jer su im računi pred blokadom pošto već drugu godinu advokatima isplaćuju milionske iznose. Predstavnici 20 opština pisali su ministarstvima i predsedniku zbog problema masovnih tužbi za eksproprijaciju zemljišta na kome su lokalni putevi, a koja je rađena sredinom prošlog veka.

Putevi koji vode do njiva brojne opštine doveli su „pred blokadu“, kaže Tatjana Lazarević iz Skupštine Opštine Svrljig.

„Pred blokadom smo. Situacija je katastrofalna“, govori ona.

Pročitajte još:

Geodetska merenja rađena su 1930-tih, a 2020-tih stižu tužbe u kojima se traži naknada za eksproprijaciju zemljišta gde su sada lokalni putevi. Tužbe ne stižu od vlasnika parcela, već od njihovih pravnih zastupnika.

„Ušli su ovde na ova vrata, ne znam ni koji su ni kakvi. Kaže da oni treba da nam plate. Ja sam mislio da su došli iz opštine“, govori vlasnik parcele Dragoljub Lazarević.

Tako je mislio i potpisao punomoćje, ali nisu bili iz opštine. Nisu bili ni advokati, nego posrednici koji su mu u ime advokata nudili njihove usluge.

„Njihov kodeks kaže drugačije. Oni prihvataju da pomažu, idu od čoveka do čoveka da traže da to urade, i na kraju dođu u situaciju da ljudi za zauzeće atarskih puteva uzmu 500, 600, 1000 dinara, a advokatska usluga budžet opštine košta 70.000, 80.000 ili 100.000 dinara“, govori narodni poslanik Milija Miletić.

Nesrazmera, odnosno razmera ide i do jedan prema 100, kažu u opštini Svrljig.

„Vlasnik zemljišta dobija jedan, a advokat puta sto. Naš budžet je oko 550 miliona, a ako znamo da samo jedna opština jednom advokatu duguje 300 miliona, o čemu onda pričamo. Mi sad ne možemo da izdvojimo sredstva koja su nam neophodna. Ne možemo da finansiramo vrtiće, isplatimo jednokratne socijalne pomoći. Ne možemo investiciju nikakvu“, govori Tatjana Lazarević.

Iz Advokatske komore kažu da su dobili pritužbe na pojedine advokate i da je procedura za odlučivanje po njima u toku.

„Taj fenomen masovnih tužbi nije od juče, on je prisutan u našoj državi petnaestak godina i ogroman je iznos sredstava iz budžeta koje je on odneo“, kaže Dragan Đorđević iz Pravosudne baze Jug.

Kako kaže, ta nesrazmera je potvrda da su „neki advokati svojim postupanjem zaista kršili kodeks profesionalne etike“.

U toku su, već mesecima, i razgovori predstavnika opština i ministarstava. Iz Pravosudne baze i opština gde troškovi za advokate pristižu iznos budžeta upozoravaju da za razgovore nema vremena.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare