Advokati odbrane traže odbacivanje nove optužnice za ubistvo Olivera Ivanovića

Vesti 05. feb 202111:19 > 19:512 komentara

Advokati odbrane optuženih za ubistvo kosovskog političara Olivera Ivanovića najavili su danas, posle pripremnog pretresa pred Osnovnim sudom u Prištini, da će u ponedeljak uputiti sudu zahtev za odbacivanje i nove, treće optužnice, koju je podiglo kosovsko Specijalno tužilaštvo.

Internet portal KoSSev preneo je da je advokat optuženog Radeta Basare, Tom Gaši, izjavio da se njegov branjenik sa još šest osoba tereti da je kao deo organizovane kriminalne grupe bio umešan u ubistvo Ivanovića.

Gaši je rekao da bi u „normalnim državama“ trebalo da postoji saradnja – u ovom slučaju Kosova i Srbije, pošto su „umešani ljudi iz obe države“, i ocenio da, „dok ne bude saradnje Beograda i Prištine, nikada neće biti otkrivena celokupna istina o ubistvu Ivanovića“.

“Mi tražimo da se optužnica odbaci totalno, jer je to 8 rečenica i zbog tih 8 rešenica Rade Basara je više od 16 meseci u pritvoru. To nije apsolutno normalno jer tužilastvo nije moglo da dokaže ništa konkretno“, rekao je Gaši.

Advokatica Silvane Arsović, Jovana Filipović, je za KoSSev potvrdila da je njena branjenica, nekadašnja sekretarica Ivanovića, danas pred sudom u Prištini negirala krivicu po svim tačkama optužnice.

Filipović je rekla da je od suda i tužilaštva tražila da razjasne da li se Arsović tereti za krivično delo „pomoć u izvršenju teškog ubistva“, ili za „teško ubistvo“ kao direktni izvršilac, ali da joj je naloženo da odgovor zatraži pisanim putem.

Advokat optuženog Marka Rošića, Mahmut Haljimi, zatražio je od suda da se njegov klijent koji je u pritvoru duže od dve godine, pusti na slobodu, pritom ponudivši garanciju od 50.000 evra, a ukidanje pritvora zatražio je i advokat Radeta Basare, Tom Gaši.

Svi optuženi danas su se izjasnili da nisu krivi za zločine koji im se stavljaju na teret.

Suđenje po novoj optužnici trebalo je da počne još 4. decembra, ali je dvaput odlagano.

Odlukom Apelacionog suda u Prištini, septembra 2020. godine, postupak o predmetu ubistva Olivera Ivanovića vraćen je na početak.

Žalba odbrane optuženih je usvojena, te je tužilaštvu vraćena optužnica „na uređenje“, a novu optužnicu je Specijalno tužilaštvo podnelo 11. novembra 2020. To je treća izmenjena optužnica u slučaju ubistva Olivera Ivanovića.

Po novoj optužnici, četvoro optuženih – Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Silvana Arsović i Rade Basara, terete se za izvršenje ubistva, za razliku od prethodne optužnice kojom su se teretili za „pomoć u izvršenju dela teškog ubistva“.

U novoj optužnici pominju se dva nova lica koja su navodno bila učesnici organizovane kriminalne grupe, ali čija imena nisu navedena.

Po novoj optužnici, optuženom policijacu Nedeljku Spasojeviću sada se stavlja na teret to da je službenim vozilom prevezao počinioce ubistva do vozila iz kojeg je pucano na Olivera Ivanovića.

Žarko Jovanović se tereti da je skrivao dokaze na mestu gde je izvršeno ubistvo, a Dragiša Marković se tereti da je zloupotrebio službenu dužnost tako sto je „davao informacije o istrazi jednom policijskom službeniku iz Srbije“.

U procesu koji vodi kosovsko Specijalno tužilaštvo pred Opštim sudom u Prištini, optuženi su Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović, Žarko Jovanović, Dragiša Marković, Rade Basara, dok su kao vođe kriminalne grupe označeni Milan Radoičić i Zvonko Veselinović.

Lider Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, Pravda“ Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine ispred sedišta svoje stranke u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Komentari

Vaš komentar