Optužni predlog protiv I. M. zbog ugrožavanja sigurnosti novinarke Informera

Vesti 22. nov 202215:38 2 komentara
Ilustracija / Shutterstock

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je sudu optužni predlog protiv I. M. zbog sumnje da je ugrozio sigurnost novinarke J. R. koja je radila intervju sa njim, saopšteno je iz ove institucije. Tužilaštvo je predložilo da se I. M. osudi na kaznu zatvora od dve godine i deset meseci, kao i da mu se izrekne mera bezbednosti zabrane prilaska i komunikacije sa oštećenom J. R. u trajanju od tri godine, stoji u saopštenju.

Pročitajte još

„Optužnim predlogom okrivljenom I.M. je stavljeno na teret da je dana 27.09.2022. godine pretnjom da će napasti na život i telo oštećene J.R. novinarke u dnevnom listu “Informer”, ugrozio njenu sigurnost, koja oštećena obavlja poslove od javnog značaja u oblasti informisanja, a u vezi sa poslovima koje obavlja, na taj način što je prilikom intervjua koji je oštećena radila sa njim zajedno sa koleginicom I.T. istoj uputio reči: ‘Ako sam ja naumio da vas silujem ja ću to uraditi, ako imam slobodu, ako nema kamermana da me spreči, ako nema bilo ko da me spreči’, kao i: ‘Ako dođem da vas ubijem, ja ću da vas ubijem ako nema ko da me spreči’, što je kod oštećene stvorilo osećaj straha i ugroženosti za sopstvenu bezbednost“, stoji u saopštenju.

Kako se navodi, I.M. je 30.09.2022. godine zadržan od strane Odeljenja za javni red i mir Policijske uprave za grad Beograd, a po nalogu dežurnog zamenika javnog tužioca Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu. Dana 02.10.2022. godine okrivljeni je saslušan u prostorijama tužilaštva i tom prilikom je negirao izvršenje krivičnog dela koje mu je stavljeno na teret. Nakon saslušanja, Prvi osnovni sud u Beogradu je okrivljenom na predlog tužilaštva odredio pritvor koji traje do danas.

„U toku postupka tužilaštvo je ispitalo svedoka oštećenu J.R. i svedoka I.T. i naredilo vršenje psihijatrijskog veštačenja okrivljenog. Iz nalaza i mišljenja veštaka utvrđuje se da su sposobnost okrivljenog I.M. da shvati značaj svog dela i mogućnost da upravlja svojim postupcima bile očuvane, da mera bezbednosti medicinskog karaktera nije indikovana, kao i da je okrivljeni procesno sposoban“, dodaje se u saopštenju.

Nakon razmatranja i ocene svih dokaza, tužilaštvo je podnelo optužni predlog zbog postojanja opravdane sumnje da se u radnjama okrivljenog stiču sva obeležja krivičnog dela koje mu je stavljeno na teret, te je predložilo sudu da ga nakon održanog glavnog pretresa oglasi krivim i osudi na kaznu zatvora u trajanju od dve godine i deset meseci.

Takođe, tužilaštvo je predložilo da se prema okrivljenom produži pritvor jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva, kao i osobite okolnosti koje ukazuju da će boravkom na slobodi u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo ili učiniti krivično delo kojim preti, zaključuje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare