Organizatori Evroprajda ne odustaju, kažu – jedini moguć kompromis promena rute

Vesti 08. sep 202219:12 36 komentara

Nedelja evroprajda počinje u ponedeljak i održaće se prema planu, uključujući i šetnju 17. septembra, poručili su organizatori. O bilo kakvoj zabrani, kažu - nema govora, a jedini kompromis može biti promena rute šetnje, ako je to neophodno, ali ne izmeštanje iz centra grada.

Bilo zabrane ili ne, učesnici Evroprajda će gradom šetati – ne odustaju organizatori. Iako održavanje ne zavisi od te odluke, vlast nikako da preseče hoće li taj događaj obezbediti, ili će ga zabraniti. Tom temom će se, što nije prvi put, u subotu baviti i Savet za nacionalnu bezbednost na čelu sa predsednikom Srbije.

„Pozivamo predsednika i ceo Savet za nacionalnu bezbednost da donese odluku na tom telu, prema kojoj će svi učesnici Evroprajda biti zaštićeni i da policija pruži adekvatnu asistenciju… Evroprajd 2022. će biti održan prema planu. Kompletan program Evroprajda koji uključuje celu Nedelju ponosa, koncerte i šetnje, će biti održan“, rekao je jedan od organizatora Goran Miletić.

Pročitajte još

A dok se država lomi kada je reč o zabrani i priželjkuje otkazivanje, gradonačelnik Beograda ne samo da je otkazao svoje učešće na otvaranju, što je običaj u gradu domaćinu, već je i za Evroprajd zatvorio vrata Starog dvora.

Evroprajd neće biti otvoren u svečanoj sali gradske skupštine, niti će ta institucija podići zastavu duginih boja, kako je to običaj u svetu, jer gradonačelnik ne učestvuje u tom događaju, rečeno je organizatorima. Tako je Aleksandar Šapić prekinuo tradiciju, koju nisu dovodili u pitanje njegovi prethodnici Zoran Radojičić ili Siniša Mali, a naknadna lokacija otvaranja će tek biti saopštena.

Organizatori prajda potražiće novo mesto na kome će 12. septembra označiti početak Nedelje ponosa. Šetnja o kojoj se najviše priča dolazi tek na kraju, a pre toga će se svakog dana na više lokacija održati bogat program.

„Imaćemo svih 130 događaja, možete videti na našem sajtu koji su to događaji. Najvažnija je Međunarodna konferencija o ljudskim pravima u Pride House u Domu Omladine, imamo Pride Theatre, Pride Art, mnoge druge debatne programe, imamo zabavne programe i koncerte koji će trajati dva dana, 16. i 17. septembra od 19h do dva posle ponoći“, kaže Miletić.

Niko od stranih zvaničnika ili ambasadora do sada nije otkazao dolazak zbog poziva na zabranu događaja, kažu organizatori. Od države očekuju da podrži šetnju na kojoj insistiraju, a građanima poručuju da je sve spremno za Evroprajd 2022. u Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare