Organizatori Evroprajda: Patrijarh samo produbio podele i sukobe

Vesti 06. sep 202219:48 32 komentara
parada ponosa
Pixabay/ilustracija

Organizatori Evroprajda ocenili su da je izjavom kojom je podržao najavljeno otkazivanje te manifestacije u Beogradu, patrijarh srpski Porfirije "samo produbio podele, kontroverze i sukobe".

Odbacili su ocene da „grubo promovišu“ ono za šta se bore.

POVEZANE VESTI:

„Mi nikome ništa ne namećemo, već samo želimo, kako kaže i sam patrijarh Porfirije, bogomdarovanu slobodu da živimo život dostojan čoveka i građanina. Verujemo kako upravo proglašavanje ljudi drugačije orijentacije zlim doprinosi javnom žigosanju koje može da rezultira nasiljem i progonom, što se pre svega protivi načelima SPC“, naveli su organizatori Evroprajda.

Dodali su da je život u ljubavi i toleranciji sa svakim čovekom, „jedna od temeljnih hrišćanskih vrednosti i jedan od glavnih povoda za organizaciju Evroprajda“.

Patrijarh Porfirije izjavio je ranije da smatra ispravnim otkazivanje Evroprajda kao manifestacije koja je „potpuno suprotna sistemu vrednosti našeg naroda“. Porfirije je u „specijalnoj“ izjavi ocenio da je najava održavanja Evroprajda „ne samo u Srbiji, nego svuda gde živi srpski narod“, donela „velike polemike, podele, kontraverze i sukobe“.

„Ta tema je nama veštački nametnuta i potpuo je suprotna sistemu vrednosti našeg naroda, a isto tako i naše braće i sestara drugih vera i nacija sa kojima živimo. O tome su mi neposredno posvedočili predstavnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica. Stoga otkazivanje ove manifestacije smatram ispravnim“, naveo je patrijarh.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare